18 oktober 2009

Äkta "äkta vara"

Nu kommer äntligen det som den e-nummerrabiata mamman och många andra ivrigt väntat på - en märkning för att flagga upp tillsatsfria produkter. Det är konsumetföreningen Äkta Vara, driven av bl.a. mammans tillsatsguru journalisten Mats-Eric Nilsson som efter två års intensivt arbete för att uppmärksamma "all smörja" i sammansatta matvaror nu också fått till stånd denna praktiska märkning. Med Nilsson i spetsen och hans utmärkta böcker Den hemlige kocken och Äkta Vara har man satt igång en i mammans ögon mycket värdefull debatt om E-nummer och om hur matvaruproducenter fuskar med innehåll till den milda grad för att framförallt hålla nere kostnader och fejka fram de smaker, konsistenser och den hållbarhet som vi konsumenter är ute efter.

Äkta Vara-märkningen som garanterar att livsmedlet är tillsatsfritt hade premiär i butik sent i förra veckan och först ut att anamma denna är City Gross. De har ansökt om märkning av ett stort antal livsmedel, som i sin tur föreningen Äkta vara har granskat och gått igenom innehåll och tillverkningsprocesser för. Måtte nu bara de andra stora livsmedelskedjorna hänga på, så att vi som inte har tillgång till Citygross lokalt också kan korta ner vår tid i butiken genom att slippa fingranska varenda innehållsförteckning. Trevliga Loa med Ecolocobloggen skrev häromdagen också ett inlägg om Äkta Vara märkningen under rubriken "Nu behöver det inte ta tre timmar att handla mat" och även om det var med glimten i ögat, så ligger det verkligen något i hur tidskrävande det blir i butiken när man medvetet undviker tillsatser.

Tills det att Ica, Axfood gruppen och framförallt min favorit ekoprofilerade Coop tar sitt förnuft till fånga och börjar använda Äkta Vara-märkningen för att underlätta för oss kunder, så kan man åtminstone ta del av (och printa ut!) listan här över de varor som Äkta Vara hitentills har certifierat som tillsatsfria. Kriterierna man använder för Äkta Vara-märkning är:


 • används endast på sammansatta produkter (uppenbarligen överflödigt på oförädlade produkter som t. ex. frukter och grönsaker)

 • får inte användas för produkter som säljs med vilseledande beteckning/marknadsföring - t.ex. skinka som är pressad

 • får endast användas för produkter som har hög halt av de karaktärsgivande råvarorna - t.ex. kötthalten i korv, bärhalten i sylt

  Följande godtas:
  •Ingredienser som traditionellt förknippas med livsmedlet - t.ex grädde, socker, ägg, vanilj i vaniljglass

  Följande produktinnehåll godtas inte:
  •Samtliga tillsatser på E-nummerlistan, med följande undantag: bakpulver (E500, E501, E503) och pektin (E440i, ej amiderat) om livsmedelstypen traditionellt innehåller dessa tillsatser
  •Samtliga aromämnen utom extrakt
  •Industriella ingredienser som traditionellt inte ingår i livsmedlet - t.ex. modifierad stärkelse, jästextrakt, äggvitepulver
  •Vitaminer och andra tillsatta näringsämnen

För mer info kolla in Äkta Varas hemsida här.Värt att påpeka är att märkningen inte har något att göra med ekologiskt producerade livsmedel, utan syftet är att underlätta för oss konsumenter som söker livsmedel som är fria från tillsatser, gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll och bidra till en allmän tillsatssanering av livsmedelssortimentet. Så även om det totalt sett bli lättare, så ska man nu spana efter KRAV, Bra Miljöval, MSC, Fairtrade och Äkta Vara - puh!

I pressen kunde man denna vecka läsa om Äkta Vara i GP här , Sydöstran här och på Sydsvenskan här .3 kommentarer:

 1. Så bra, det är på tiden!

  SvaraRadera
 2. Äntligen!!!!

  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga picnic bilder! NJUTA!
  Ha det gott!

  SvaraRadera