15 oktober 2009

Lilla ekoreko, vecka 42


Veckans rekoinsats från lilla familjen blir den idag inbetalda extra julgåvan på vardera 500 kr till våra två fadderbarn - Tavisson i Brasilien och Irene i Mexiko. Jag har här tidigare skrivit om vårt beslut att använda delar av barnbidraget som oombett dyker upp på kontot varje månad till något mer behjärtansvärt än att lägga på hög till en förmodligen köpsugen och därav eventuellt ekonomiskt oansvarig 18-åring.

Mamman har sedan hon flyttade hem till Sverige 2002 varit sponsor hos den utmärkta Barnfonden och har bara gott att säga om denna upplevelse. Först sponsrade jag lilla Anete i Uganda och hade en utmärkt brevväxling direkt med denna levnadsglada flicka. Tyvärr bröts kontakten när Anete 15 (!) år gammal gifte sig (blev bortgift!?) och därmed inte längre fick vara del av barnprojektet hon ingick i. Nya fadderbarnet blev Tavisson, en nu 10 åring brasiliansk pojke som älskar fotboll och sitt modersmål Portugisiska i skolan. Vi har haft kontakt regelbundet under de snart fyra åren som vi sponsrat honom och det värmer extra mycket när man efter jul får ett brev om vad hans mamma kunnat köpa till sin son (ett av fem barn i en mycket fattig familj) för den extra julgåvan. Förra året fick han nya byxor, skolmaterial och apelsiner.

När Max kom till oss i januari i år (och därmed barnbidraget!) slog vi på stort och passade på att "utöka barnaskaran" ytterligare med vårt andra fadderbarn Irene som bor i Puebla i Mexiko. Denna fina lilla flicka är också 10 år gammal, ett av de yngsta syskonen i en familj med 15 barn och har i år lärt sig att cykla. Senast förra veckan fick vi en "progress report" om hur Irene mår, vad hon lärt sig under året och vilka förbättringar som kunnat göra i hennes levnadsförhållanden tack vare våra sponsorpengar. Det känns verkligen toppen!

Om du möjligtvis har 200 kr att avvara i månaden kan jag varmt rekommendera att skaffa ett fadderbarn genom barnfonden. Mer info här. Visst kan man vara fundersam över huruvida ens skänkta pengar verkligen kommer fram efter alla skriverier som från tid till annan finns i media om bluffar och falska insamlingar. Nu senast var det skriverier om Rädda Barnen i Göteborgs Postens granskning här. Jag kan dock säga att mina 7 års kontakt med Barnfonden har känts högst seriösa och kommunikationen från fadderbarnen tyder på att pengarna verkligen kommer fram och gör nytta. Barnfonden själva redovisar att 85% av bidragen kommer fram (efter administration). Ekonomin redovisas öppet och granskas av en auktoriserad revisor, samt de har 90-konto som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Som lite kuriosa kan jag berätta att en kompis pappa som vid arbetslöshet och påföljande arbetsmarknadsinsats gjorde praktik på Barnfonden fick ta med sig egna blyertspennor hemifrån - så måna var de om att hålla kostnaderna nere för admin.

Har du fadderbarn eller funderat på att skaffa? På Barnfondens blogg kan man läsa om arbetet ute på plats här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar