29 september 2009

Enklast är godast

I lilla familjen knatar mamman på med sin utmaning att bli en lite klokare 34-åring och en av punkterna på listan att klara av under året vara att få in rutinen att baka allt matbröd själv. Med undantag för magsjukeveckan då maken strängeligen förbjöd all sorts livsmedelshantering, så har detta faktiskt gått riktigt bra. Mamman älskar ju att baka och med lite planering kan man skaffa sig tillräckligt mycket tid för pyssel och knådande även med en vild 8,5-månaderskille runt fötterna. Det blir inte alltid när, och som..., man tänkt sig men så småningom blir det i alla fall av.



En dag räckte tiden bara till till det allra snabbaste, enklaste och förresten godaste brödet i receptsamlingen - filmjölkslimpa! Superduperenkelt när man blandar alla ingredienserna, häller upp i två smorda brödformar och gräddar 60 min i 200C, skruvar ner värmen till 175C och kör 30 min till. Klart!

1L filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
1-2 dl sirap efter smak (brödet är sött i sig själv av russinen)
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl hela nötter


På helgen när pappan var hemma och lekte med sin lille son helhjärtat blev det så äntligen tid att prova den fina jäskorgen som mamman lyckligt packade upp ur födelsepresenten från sina föräldrar. Ett Pain Polka fick det bli och resultatet blev alldeles utomordentligt estetiskt! Tack från bagardottern i Halland!





2 kommentarer:

  1. Tack Mimmi för recepten!
    Man kan aldrig få för många av dem !!
    Försöker ( jobbar på ) att bli så duktig som du 10 saker ut!
    Skall nog skriva om det i min blogg en vacker dag!
    Kram från Sassa

    SvaraRadera
  2. Mums, så gott! En jäskorg skulle man nog införskaffa!

    SvaraRadera