30 september 2009

Shopping för köpstoppare


I helgen som gick hade mamman lyxen att lämna lilleman hemma med sin far och farfar och för att själv tillbringa största delen av lördagen på "shoppinglunch och shoppingtur" med ett gäng härliga tjejkompisar. För en människa mitt uppe i fyra månaders köpstopp kan detta möjligtvis låta som en något lustig och bakvänd aktivitet, men det var så kul så. Lunchen var det då inga problem med eftersom "upplevelsekonsumtion" är fullt tillåtet enligt köpstoppsregelverket och trevligt sällskap är så köpstoppsvänligt som det kan bli.

Shoppingdelen av dagen skulle man då tro kunde bli aningen marigare, men det ska sägas att det var en riktigt trevlig upplevelse att slinka in i butiker med de nya "nedvriden-konsumtions-brillorna" på och konstatera hur otroligt mycket prylar det finns till försäljning som vi varken behöver eller vill ha i vårt så sakteligen prylsanerade hem.

Det var hur härligt som helst att njuta av piffade och höstiga miljöer och arrangemang i butikerna som man kunde hämta inspiration från till sitt eget hösttillmysande, men det fanns inga nya prylar som jag kände att jag behövde bära hem där och då. Visst knyckte jag en och annan idé till vad man kan pyssla ihop och kanske till och med sy för att åstadkomma lite förändring hemma, men inte en spänn kostade det och inte en endaste kasse att bära hem blev det från butikerna. Dock föll jag som en fura för ett gäng perenna ljungplantor som min favoritgubbe på torget hade till försäljning, så en liten papperspåse följde snällt med på bussen hem.

I övrigt är det kanske någon som undrar hur det står till så här precis i halvtid på mitt 4 månader långa köpstopp. Senaste månaden har följande hänt:
 • Min älskade inspiration i köket tidningen Allt om Mat nådde tyvärr slutet på den förbetalda prenumerationen, så det blev till att avsluta. Den går ju faktiskt lika bra att läsa på bibblan och jag har börjat läsa om höstnummerna av gamla årgångar för inspiration till veckomatsedeln här hemma.

 • Äntligen fick vi tummen ur och sade upp vår prenumeration på dyra Göteborgs Posten - dagstidningen som vi knappt hunnit öppna sedan lilleman dök upp hos oss. Både maken och jag läser ju ändå nyheterna på nättidningarna och på sikt kanske vi provar på den lokala tidningen för att hålla oss á jour med händelserna här i den närmaste ankdammen.

 • KRAVs underbara tidning REKO nådde också slutet av den förbetalda prenumerationen, men då den läses från pärm till pärm flera gånger om, av någon outgrundlig anledning inte finns på bibblan och går på hela 98 riksdaler för ett år (4 nummer) förnyades den trots köpstoppet. Så kan det gå!


 • Två av mina gulliga kompisar uppvaktade mig med finfina presenter till födelsedagen, så det inköptes varsin present till dem på deras hödtidsdagar. Knivigt, men meningen med köpstoppet är ju inte att bli en asocial kuf...


 • Kalligrafipenna för att kunna texta snygga etiketter till all min nyproducerade sylt var klart ett tvivelaktigt inköp, men leder förhoppningsvis till att framtida presenter kan innehålla mina smånärproducerade dyrgripar istället för köpebjäffs.


 • Utomhusbelysning till huset behövdes helt enkelt nu i det analkande höstmörkret på tomten intill läskiga trollskogen och monterades av den gullige svärfaren medan mamman lyxade till det med tjejkompisarna - vissa har det bra!

Kanske för bra för att utge sig för att vara en jordnära typ med ambitionen att växla ner, "konsumindre" (bra uttryck jag hörde av en trevlig gubbe på TV som forskade om konsumtionsvanor) och leva mer hållbart!?2 kommentarer:

 1. Har du kollat om bibblan vill börja prenumerera på REKO? Jag har aldrig tipsat om inköp till bibblor, men har tänkt börja med det. Ska bli spännande att se hur mycket man kan påverka :)

  Mvh
  Liv

  SvaraRadera
 2. Hej Liv!
  Tack för din kommentar! Jag testade det här med att tipsa den lokala bibblan om en bok jag ville läsa och det tog mindre än en vecka innan de hade köpt in den och skickat ett meddelande om att den fanns undanlagd till mig - fantastisk service! Klart jag ska göra likadant med tidningen nu när du säger det. Kram Mimmi

  SvaraRadera