1 oktober 2009

Nybörjarens måsten

Mammans syster och lillens favoritmoster har som tidigare nämnts en liten kusin-vitamin på gång som vi glatt väntar på och längtar efter att få träffa. Naturligtvis blir det mycket taktiksnack systrar emellan och bortsett från alla intima förlossningsdiskussioner har ett och annat poppat upp som eventuellt kunde vara av nytta för den "breda allmänheten" i väntans tider. Nedan ett gäng fullträffar för de nyblivna föräldrarna - allt helt ovetenskapligt enligt lilla familjens egen erfarenhet.

Toppen och enligt mamman absoluta måsten för en smidig spädbarnstid:


 • Klädesplagget"body" med långa ärmar är allt en baby behöver för överkroppen - glöm allt vad din mamma/svärmor sagt om omlottröjor och små blöj-/underbyxor. Tryckknappar ska det vara både i grenen och på axeln för att eliminera all risk för tårar. Långa ärmar skyddar mot kyla på vintern och sol på sommaren.

 • IKEAs 10 vita frotté/kräktrasor för 29 kr - man måste ha en i varje ficka, en på varje stolsrygg, några i vagnen, några vid sängen..... bebisar kräker när man minst anar det och framför allt när man minst behöver det

 • Färgglada mobiler att hänga över skötbordet och lekfilten. Jabadabado har fina färgglada som varenda bebis älskar. När skärpan väl ställt in sig för den lilla finns alla förutsättningar för att han/hon kan roa sig i fem minuter på en filt medan mamman får sig en välbehövlig dusch/toabesök/tandborstning...eller vad det nu är man längtar efter

 • Kläder i storlek 50/56 till den nyfödde/a - bebisar ÄR små och är inte maximalt söta med ärmar och byxben som får dem att likna en slingrande bläckfisk. Stackars Max åkte hem från BB i ett tält till jacka (storlek 62) och hann faktiskt aldrig växa i första tjusiga vinteroverallen innan det var för varmt ute.

 • En bekväm och icke ömtålig TV-soffa - du kommer garanterat att spendera 95% av din vakna tid på denna möbel under bebisens första månaderna - ammandes, sittandes med en sovande baby i famnen, ammandes igen, ätandes frukost jonglerandes bebisen och filmjölkstallriken, ammandes, telefon tryckt mot axeln medan du häller ut behagen för att amma en liten bebis som på något outgrundligt sätt kan vara hungrig...igen!

 • Systemkamera för att kunna föreviga alla de där underbara ögonblicken som mycket möjligt aldrig kommer att komma igen - första leendet, största gäspningen, gulligaste mätt-och-belåtenminen... Redan vid två månader är det omöjligt att förstå och komma ihåg hur näpet pyttig den lille/a var när han/hon först kom till er.


 • Från det bebisen börjar smaka/äta puréer är det dags att dagligen utkämpa slaget mot omöjliga fläckar på kläderna. En rutinerad trebarnsmamma tipsade om vita bodies som kan rengöras med miljövidriga blekmedel eller mörka färger som fläckar inte biter på. Slut på näpna vit-ljusblå-randiga-stasser som inte kan fläckbehandlas med tunga artilleriet.

 • Isofix-platta för babyskyddet om man har en bil som är förberedd för denna utomordentliga uppfinning. Förutom att din älskling sitter ännu lite säkrare ute på biltur, så slipper du kröka ryggen i omöjliga positioner när babyskyddet ska fästas.

 • Johanna Westmans Mosboken - en fantastiskt inspirerande liten receptbok för bebisens första delikata måltider från ca 4 månaders ålder och dessutom en fin pekbok att läsa tillsammans.

 • Midnattsmatning - dvs en liten upptoppning av bebisens matreserver innan man själv kryper ner för att få sova 3-4 timmar. Efter tips från en kompis testade jag att erbjuda Max tutten medan han sov och till min stora förvåning "högg" han rakt på och åt effektivare än någonsin. Sedan den kvällen har det varit min melodi att ta upp lillen för en påfyllning innan jag själv slumrat på kudden. Mitt bästa knep för en lugn natt!

 • När bebben närmar sig 3 månader är det ofta dags för ett babygym eller annat "aktivitetscentra". Det tog nog en månad innan Max började uppskatta denna lilla cirkus och kunde tänka sig att ligga ensam där någon längre stund, men sedan har det varit barnvakten nummer1! Vår lille narcissist är allra nöjdast med spegeln där han kan se sig själv - ett tips att lägga i kravspec:en när man går ut för att shoppa gym.

 • Använder man inte flaskor, så kommer man definitivt i alla fall att komma i kontakt med problemet "att diska kladdiga plastattiraljer" när den lille älsklingen börjar äta puréer. Hur praktiskt det än är med okrossbara skålar, så blir man grinig när de färgas orange av morötter och gröna av broccoli. Nappflaskor är stört omöjliga att få rena utan flakborste. Hemligheten är att först skölja med kallt vatten innan man diskar vidare med varmt vatten och ev. diskmedel. På flaskan löser det äggviteämnena (säger den utbildade mormodern!) och mamman lärde sig en gång på ett Tupperwarepartaj att man först ska "stänga" plastens porer med kallt vatten så att färgen inte tränger in och blir permanent. Det ni...överkurs!

 • Mixerstav är ett måste när det blir dags för smakportioner - end of story!
Fortsättning följer i två fåtöljer vid senare tillfälle om alla de bottennapp som man som blivande förälder kan slösa sina slantar på.

3 kommentarer:

 1. Ja, men det där stämmer ju. Precis. Fast jag håller inte med om att bara satsa på vita och mörka bodysar. Jag satsar istället på helt förkläde till min lille gris. Och Vanish om det mot förmodan skulle komma en fläck på något klädesplagg. =)

  Ja, jag hade fått för mig att det skulle gå ett tag med två söta små risgryn (ELLER möjligtvis någre fler)i nederkäken innan det kom några uppe. Men inte här. Här går det undan, jag känner redan nummer fyra. Hade jag ammat hade det varit dags att sluta nu, för det är inga lena små risgryn, det är vanpyrgaddar.

  /Josefine

  SvaraRadera
 2. Vilken bra lista! Har själv skrivit ner lite tips som jag tänkte dela med mig på bloggen. Man vet ju själv hur man var/är; lusläser allt man kommer över och har tusen och åter tusen frågor! Kram!

  SvaraRadera
 3. Det där med midnattsmatning ska jag testa, att jag inte kommit på det själv... Som mamma till en 4-månaders tös med ös i kan det kanske ge en extra ostörd nattimme.

  Sedan måste jag säga att jag funnit en underbar blogg!

  Tack!

  SvaraRadera