9 januari 2012

Kalaskillen


Hela veckan hade vår nybakade treåring gått och längtat efter sitt kalas och på söndagen kom släkt och kusiner äntligen för att gratulera och inta den luxuösa måltid som den lille jubilaren hade beställt. Hela morgonen var lillkillen på strålande humör och gnolade glatt (já må han leva!), hjälpte till att duka borden och en kvart innan annonserad tid undrade han förväntansfullt: "Nu kommer väl ändå gästerna snart?".

I samma sekund som jag frågade honom tidigare i veckan om vad vi skulle bjuda på, så kom jag på att jag egentligen visste svaret - spaghetti och köttfärssås, så klart! ...och en tågtårta! Huvudrätten tillsammans med sin sallad och vitlöksbröd behöver ingen närmare presentation, men däremot blev jag glad och nöjd att hitta ett smidigt recept för den önskade tågtårtan. I ett nafs fick jag bakat de tre bottnarna som behövdes och med lite inspiration från nätet och en gnutta fantasi kan man kanske i alla fall i sina mest kreativa tankar gissa att den föreställer ett lok med två vagnar.

Tågtårta, räcker minst till 20 pers
6 ägg
6 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
2 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker
2 dl hett vatten

Ca 12 dl vispad grädde, Ballerinakex och godis till dekoration.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och häll samtidigt ner det heta vattnet. Rör försiktigt till en jämn slät smet. Häll smeten i 3 avlånga bröade formar och grädda alla samtidigt på galler i ugnens nedre del, i 200 grader, 30-35 minuter. 

Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp ur formarna. Jämna till ytan en aning om den blivit toppig under gräddningen och dela vardera kaka i tre skikt när den svalnat helt. Mellan de två understa lagren tog jag vaniljkräm och mellan de andra hemgjord sylt som råkade vara gjord på hallon och röda vinbär - dessa fick sedan stå till sig ett dygn i kylskåp.

Garnera med vispad grädde, kex och godis till önskat mästerverk.

2 kommentarer:

  1. Tycker tårtan är jättefin! Han måste ha blivit så nöjd!

    SvaraRadera
  2. Grattis till treåringen, vi har också precis fått en sådan i vårt hem. Vilken tjusig tårta! Vi har gjort tågtårta av glass förut, men det där såg ju ännu godare ut! Lycka till med treårstrotset och husbygget och magen ;-)

    SvaraRadera