10 oktober 2011

I grevens tid


...skulle man väl kunna säga att jag plötsligt under lördagen fick ett infall att röja runt i trädgården och plocka ner alla tomater, chili och paprikor som hängde på de allt utom höstpigga plantorna. Som vanligt fullständigt ovetande om någon form av meterologiska spådomar prickade jag för en gångs skull helt rätt när frosten plötsligt tog oss på bar gärning morgonen efter. Nog för att det bara var decimaler under nollan, men lite krispigt var gräset och säkerligen hade ingen av grödorna jublat åt detsamma.

Dén större av korgarna på bilden är verkligen stor, så nu blir det till att mångdubbla favoritreceptet på grön tomatmarmelad och pracka på varenda passerande stackare en burk. Dock brukar marmeladen vara ordentligt uppskattade till en rejäl skiva kittost på kex.

Grön tomatmarmelad 
800 g gröna tomater
1 liten ekologisk citron
3/4 dl vatten
7 dl syltsocker
Skär tomaterna i tärningar och citronen i tunna skivor, tillsätt vattnet och sjuda ca 20 minuter. Tillsätt syltsockret, koka upp och koka i två minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt.


3 kommentarer:

 1. Jag har massvis med gröna tomater också. Ska absolut göra marmelad, och resten får mogna i ett söderfönster. Det går rätt fort, faktiskt!

  SvaraRadera
 2. Jag måste väl snart också plocka av alla gröna tomater. Det vore ju synd om de blev helt förstörda. Både grön tomatmarmelad och inlagda gröna tomater är gott.

  SvaraRadera
 3. Vilken skörd du har fått till! Härligt! Måste nog prova din marmelad. Lät himla spännande!
  Hoppas allt är bra med dig!
  Kramar!

  SvaraRadera