8 juli 2011

Utan vett, men med god aptit

DSC05838
I väntan på att maken ska påbörja sin semester passar jag på att gör något som jag aldrig gjort förut och som jag definitivt inte trodde jag skulle klara av - jag lever på pulver. Naturligtvis kämpar varenda uns av intellekt och övertygelser i min hjärna emot detta tokeri att överleva på en cocktail av konstgjord mättnad och tillsatser i mängd. Dock är jag nu så innerligt trött på mina ofrivilliga (men högst självförvållade!) volanger i byxlinningen att nu släpper jag för två veckor av mitt liv allt jag tror på i form av äkta mat och naturliga råvaror. En raketstart ska till för farten och motivationen att bli av med detta elände en gång för alla.
 DSC05842

Hursomhelst är jag inte tokig nog att följa instruktionerna om att totalt svälta min kropp på all form av sådant som med rätta kan kallas föda. De äckliga små påsarna avlöses sålunda till kvällen av en fettsnål och högst underbar måltid bestående av mycket protein och ett överflöd av hemodlade grönsaker.

Förmodligen har det något med dagarnas födotristess att göra, men den här veckan har mina middagar varit några av de godaste jag intagit i mitt 35,5-åriga liv. Bäst hittills är den ljuva flanksteken från Gröna Gårdar som marinerades och tillagades enligt nedan. Därtill wokades husets egna mangoldblad med skivad vitlök, medan stjälkarna lättkoktes och likaså de egna Amandinepotatisarna.

Marinerad flankstek på grillen
600 g flankstek (eller utskuren biff i tjocka skivor)
2 vitlöksklyftor
3 salladslökar
1/2 dl soja
3/4 dl färskpressad apelsinjuice
1/2 msk paprikapulver
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Skala och hacka vitlöken. Ansa och strimla salladslökarna. Blanda soja, apelsinjuice, paprikapulver, olivolja, vitlök, salladslök, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar till en marinad. Lägg köttet i en plastpåse. Häll över marinaden. Låt dra i kylen minst 1 timme, gärna längre. Torka av köttet. Grilla ca 5 minuter på varje sida. Låt köttet vila 10 minuter. Skär köttet på snedden i tunna skivor.

Om man vill (och inte går på lågkaloridiet...) kan man sila av marinaden. Koka upp den i en kastrull och låt koka ihop till halva mängden. Ringla över marinaden och servera.

2 kommentarer:

 1. Sista gången jag bantade (var väääldigt länge sedan), var med flygvärdinnedieten. Jag svalt mig själv enligt ett schema i 13 dagar och drömde om mat i både vaket och sovande tillstånd. Jodå, jag gick ned 7 kg! Gick upp ett par de kommande veckorna. Men det var ändå inte värt det. Kroppen måste känna mättnad för att den inte ska spara på energin. SAedan dess banatar jag aldrig, men jag är väldigt kostmedveten.

  SvaraRadera
 2. Tja, du vet ju vad jag anser om "äkta vara" och sådär men jag måste erkänna att jag levde på sågspånspulver med chokladsmak två gånger om dagen och en halv liter filmjölk i 8 veckor en gång på tiden!
  9 kilo försvann!
  Det kallar jag rivstart!
  ...fast det var medan jag fortfarande levde i stan´med "bara" två små omkring benen!
  Kör hårt - och jag saknar faktiskt mangold i år, blev inte av att jag sådde, trist!

  SvaraRadera