14 juli 2011

Köket flyttar in - temporärt!

DSC05960

Ja, idag var det första gången på hur länge som helst som grillen fick stå orörd i regnet och middagen lagades och intogs inomhus med tända ljus och allmänt regnmys. Pulverdieten till trots, eller kanske just för att jag tillbringar hela dagen med enkom min "vuxenvälling", så har våra middagar senaste tiden varit riktiga festmåltider. För att hålla energiintaget lågt och låta bli alla frestelser av fett och sött, så har vi ansträngt oss ordentligt att äta smakrikt och varierade proteiner.

DSC05954

Igår lade vi för en dag våra ambitioner att äta hållbart fiskad fisk till sidan och slog till på en rejäl bit tonfisk från nya och engagerade fiskhandlaren. På hans inrådan valde vi en rejäl kotlett på ca 500 g (lagom till 2 vuxna och en knatte som mot all förväntan tyckte tonfisken var smaskens!) som först marinerades i olja, chili, lime, honung, peppar och salt och sedan grillades i hel bit. Med hjälp av stektermometern hamnade vi på 36 graders innertemperatur och fick vår godbit precis så saftig och på gränsen till rå som den ska vara. Underbart gott och i härligt sällskap av hemodlade mandelpotatis, bondbönor, sallad och tomater.

_DSC5865 

Dagen innan var det premiär för grillade fläskkotletter, vilket är något både maken och jag varit botade från sedan ett tidigare frekvent intag. Just denna dag föll vi för Coop-butikens glatt överraskande initiativ att ta in ett betydligt bredare ekologiskt köttsortiment under grillsäsongen. Nytt, men inte sista gången när det smakade så gott. Pricken över i:et blev säsongens första brynta kantareller (plockade runt knuten) och ett litet wok-experiment på den egna svartkålen och skivad vitlök.

_DSC5928

Som sagt har grillen gått glödhet och med risk för att slita ut ett vinnande koncept har vi hunnit med två måltider med en riktig favorit. Inspirerad av de lövtunna kalvfiléerna jag vid tillfälle avnjutit i Italien gav jag en svensk kalkonfilé samma behandling. Den skars i cm-tunna skivor, bankades ut och penslades med olja, rivet citronskal, flingsalt och peppar. Dessa grillades snabbt på riktigt het grill och serverades med en klyfta citron att spruta över. Fullständigt underbart och fint sällskap av de egna sockerärtorna och kokta rödbetor.

Mums - grillorgien fortsätter så fort solen behagar titta fram igen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar