17 juli 2011

Kalla mig Heinz, kalla mig Felix!


Regn och elände på utsidan och kylskåpet fullt med säsongens frukt och grönt kan bara betyda en sak - stora syltar- och saftarorgien har börjat!

Häromdagen sade jag att om jag bara fick göra en endaste sak till i livet, så skulle det vara sylta och safta. Kanske något överdrivet då både maken och sonen smäller högre än världens alla bär och gurkor, men helt klart en aktivitet som jag både gärna och ofta ägnar mig åt. Så här års är naturligtvis årets höjdpunkt då det finns massor av både närodlade/växande och härligt billiga råvaror att tillgå.

Förra året gjorde jag för första gången min egen tomatketchup inspirerad av Tomatklubbens Åke Truedsson och det enda jag därefter ångrade var att jag inte gjorde den tiofaldiga mängden. Underverket på flaska liknar inga av de sötsliskiga, illröda smörjorna som kan köpas på eländigt plastemballage, men smakar däremot som ett härligt koncentrat av solvarma riktiga tomater med en skjuts av söt lök, rivig vitlök,rejält med örtkryddor och en twist av syran från vinäger.

Seså, skjuts iväg till gårdsbutiken eller stormarknaden som nu erbjuder finfina svenska tomater för 15-20 kr kilot. Ska du bara stå på huvudet i grytorna en gång i sommar är det nu du ska göra det. Hela hösten kommer du att skatta dig lycklig varje gång ketchupen kommer fram på middagsbordet!

Tomatketchup, 2 L
2 kg tomater
1-1,5 dl socker beroende på smak
2 - 4 msk vinäger efter smak
3 skivade +3 pressade klyftor
3 grovt hackade +2 fint hackade gula lökar
chili, färsk eller torkade flingor efter smak - jag använder 1 tsk flingor
2 dl hackade färska örtkryddor - t.ex. basilika, timjan, rosmarin, oregano
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 krm natriumbensoat

Dela tomaterna i klyftor, grovhacka 3 klyftor vitlök och 3 gula lökar. Värm upp alltsammans tillsammans med sockret och koka ca 1/2 timme tills allt är mjukt. Passera genom maskin (Mr Kitchen Aid är min bästa vän!) eller samla lite tålamod och mosa genom en grovmaskig sil. Tomatjuicen blandas sedan med övriga ingredienser (utom natriumbensoatet) och kokas på låg värme i ytterligare ca 1/2 timme. Jag gillar lite struktur på ketchupen, men för husets känsligare gommar mixar jag såsen slät med en stavmixer.

Ketchupen blir mycket lösare än den tillsatsstinna industriella motsvarigheten, men just för varmkorven kan man kanske klara sig på varan från plastflaska!? I de flesta fall är jag en trogen motståndare till konstgjorda tillsatser, men just när det gäller konservering anser jag att fördelarna är större än nackdelarna och löser därför upp ett par krm i lite av ketchupen och blandar i den stora satsen. Vill man vara utan kan man frysa den mängd som inte konsumeras inom en månad eller två.

6 kommentarer:

 1. Kanske borde testa att göra den? Har en son som inte äter om han inte får ketchup på allt och detta känns ju betydligt nyttigare :-)

  SvaraRadera
 2. Jag väntar troget på egen skörd. Sen ska här fixas och trixas...

  SvaraRadera
 3. Visst är den grymt god? Vad vore trädgårdslivet utan gode Åke;)

  Har du SÅ mycket tomater redan? Wow! Grattis!! Här börjar det mogna på men inte i sådana mängder.

  Sommarkram!

  SvaraRadera
 4. Angående blusmönster. Det finns ju t.ex. i mönstertidningen ottobre, men annars kan du ju testa laga av en blus som passar bra. Rita igenom bakplåtspapper t.ex. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Jag gjorde massor av pastasåsbas och frös in förra året men bara en enda flaska ketchup. Dålig prioritering - ketchup skulle man kunna ha en bensintank full av i en småbarnsfamilj. I år ska det bli mer och jag ska även försöka göra en kopia av Karintorps gula tomatdressing som mina ungar älskar. Jag är totalt nere i syltsaftträsket nu och köket ser ut som ett kaos!

  SvaraRadera
 6. Det ska jag prova! Här hemma har vi också en liten storkonsument av ketchup. Tack för tipset!

  SvaraRadera