9 april 2011

Potatis och lök och ärtor och....

DSC03267

För ickeodlarintresserade är Mimmis Mammaliv öken just nu – jag erkänner! Men för er andra odlarnördar berättar jag stolt att…

...ett projekt som stått på tur ett bra tag nu genomfördes äntligen även det förra helgen, nämligen att få bort alla tomma mjölkpaket som dräller omkring oss hemmaomkring just nu och istället omvandla dem till utmärkta ”potatisgroddningsmaskiner”. Med stor framgång har jag gjort just så under de två säsongerna jag odlat egen potatis och jag kan verkligen rekommendera tekniken till den som inte har flera tunnland potatisåker att odla upp.

Rutinen börjar med att maken strikt instrueras att hjälpa till att tvätta ur, klippa av toppen på och spara alla tomma mjölkpaket under mars månad. Trots bristen på mjölksörplande tonåringar får vi ihop en ansenlig mängd. Sedan är det jag som inhandlar ett nät sättpotatis – i år mandelpotatisen ’Amandine’ – öser ungefär en näve plantjord i varje kartong, lägger ner en potatis per behållare, trycker ner den så att endast ca ¼ sticker upp, ställer mängder av förpackningar i tvättstugan ett par veckor och väntar på att potatisarna ska skicka ut rötter och grön och fin blast.

Efterhand fyller jag på med jord så att potatisen inte ligger bar längre och efter att majsolen skapat lite värme i mitt minidrivhus skickas potatispaketen ut där tills slutet av maj när potatisarna hamnar på sin slutdestination – landet, eller som i år i stora odlingshinkar. Föregående två somrar har vi varit självförsörjande på potatis från strax efter midsommar till slutet på augusti – allt på 25 sättpotatisar.

DSC03268

Mitt andra stora ”sätt-projekt” bestod i att apa efter min odlaridol Charlotta med Cesars trädgård eftersom jag i ett av hennes inspirerande inlägg hittade idén att placera sättlökar (jag valde schalottenlök) i kruka. Charlotta hade med sig tipset från gamla TV-programmet (långt innan jag själv blev odlingsintresserad och bara suckade åt min egen mor som tittade på ”tantprogram” – så kan det gå!) Gröna rum, med Gunnel Carlsson om att tidigt på våren sätta sticklökar tätt, tätt för att redan tidigt på sommaren kunna skörda späda små fina lökar och använda dem och blasten som sallatslök Kanske provar jag också framöver även en kruka med blandad röd och gul lök för mer färg i salladen.

Nu i helgen härmar jag vidare med att förså ett gäng låga sockerärter som sedan ska få flytta ut i en storkruka med en liten teepee av grenar och ge mig megatidiga gröna och söta små primörer.


2 kommentarer:

 1. Åh suveränt tips med lökar i kruka! Måste prova!
  Jag läser Charlottas blogg också men måste ha missat tipset där.

  SvaraRadera
 2. Okej, nu känner jag mig rätt så korkad, men frågar ändå. Vad är sticklökar? Och var tar de små blivande lökarna vägen om man sätter "sticklökarna" tätt, tätt, tätt? Hur tätt, förresten och när vet man om löken i jorden är klar? Som du hör har jag aldrig odlat lök från lök. Blir väldigt nyfiken och vill förstås testa själv. Frösådde förra året, men de blev inte särskilt stora ...

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera