Jag är som bekant en fast övertygad förespråkare av att äta efter säsong och därmed kunna köpa och tillaga mat som är producerad i närområdet och har sluppit åka halva jorden runt med koldioxidspyende fordon/fartyg/flygplan. Om man tittar sig omkring på närbelägna gårdar just nu kan man se att de är mitt i sötaste lammningsäsongen och med andra ord inte alls läge att lägga dessa små ljuvliga krylltottar på tallriken på ett bra tag.
Grym som jag är får dock de söta lammen mig onekligen att tänka på den ljuvliga lammrätten som jag lagade i höstas på säsongens rotfrukter och en helgrillad lammfilé De inhemska rotfrukterna är fortfarande tillgängliga ett tag till innan vi får vänta på kommande sommars skörd och skulle du råka ha en bit fint svenskt lamm kvar i frysen från i höstas, så kan jag varmt rekommendera att lägga densamma på grillen nu när vårens solstrålar värmer lite gott på grillfantasterna igen:
Kolgrillad lammfilé med marinerade rotfrukter
6-800g kött som grillas på klotgrillen till härligt rosa med hjälp av stektermometer (innertemp ca 62 C)
Rotfrukter:
morötter, palsternacka, persiljerötter i stavarTillagas i ugn, ca 30 min på 225 C
schalottenlök i klyftor
timjan
rosmarin
Marinad till grönsakerna
saft av en citronHäll över precis innan servering och strö därefter över 1 dl rostade hasselnötter
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
1/2 dl slätbladig persilja
salt
1/2 dl olivolja
Vill man ha en sås till passar det utmärkt med matlagningsyoghurt med feta, salt o peppar och ev lite finklippt mynta
Tweet
I lööööv grillat lamm! Då är köttet som bäst. Och så har ni fina rotfrukter till dessutom, så grymt gott!
SvaraRaderaJa är lite grymt ;-) Jag äter faktiskt inte lamm av princip och inte heller kalvkött men jag har ju hört att lamm ska vara gott.. Rotfrukter i ugn är bara så gott!
SvaraRadera