8 april 2011

(Grön) helg igen!


Tänk att det redan är fredag igen! Förra helgen hade många härliga utomhusinslag med både Skogsknoppsträff och vårblommestök i trädgården. Söndagens regn betingade dock, om än till livig protest från den lille som ville ”gå en liten pjomenad” (hur man nu som vettig förälder kan förneka den lille mer frisk luft och hälsosam fysisk aktivitet???), inomhussådd vid en ymnigt jordbeströdd köksbänk.

Alldeles för många kompletterande frilandstomatfröer kom i pluggbrätten och därtill såddes ett par sorters tagetes som ska göra de röda rackarna sällskap tillsammans med basilika i kommande växthuset. Två (endast!) sorters kompletterande chili hade hasats hem från trädgårdsmässan och fick smaka jorden – Jamaican Bell (som redan två gånger i år envisats med att inte gro, skam den som ger sig..) och Sweet Banana (bara för att den hade ett så roligt namn!).

Ett gäng såbrätten hade blivit lediga efter tidigare omskolning, så vips hade även de fyllts med koriander ’Confetti’, bindsallat ’Little Gem’, dill, ruccola, rödlök ’Rouge Long de Florence’ röda solrosen ’Red Sun’ och slingerkrasse. Lite sent ute för visst, förmodligen för tidigt med salladen för att den ska få flytta vidare ut i tid. Men man kan ju alltid så både en och två och tre gånger till om det skulle misslyckas.

Måste också få rikta ett hjärtligt jättetack till fina Lisa med lilla genomäkta plantskolan Lisas trädgård (utanför Mariestad) som mitt i smällkalla vintern lovade mig att skicka ett gäng jordärtskocksknölar av den vackert gulblommande sorten ’Bianca’ så fort tjälen tillät tillgång. Med minne som en häst och ett generöst hjärta gladde min odlarvän mig storartat i veckan när ett stort kuvert med perfekta knölar väntade i brevlådan. Tack!...här har Lisa skrivit ett förträffligt inlägg om hur denna lilla vän ska odlas och "tuktas".

2 kommentarer:

 1. Så inspirerande att läsa om dina odlingsbestyr.

  Tidig vår är verkligen en härlig årstid då man på allvar börjar fixa med årets odlingar :-)

  SvaraRadera
 2. Du är för go ! Tack för fint kort :-)
  Är det jordärtskockans dag idag? såg precis Pernilla och Tareq göra jordärtskockssoppa på TV, på campingkök, hi hi ! Läser om dina sådder, härligt! Salladen är rätt tålig, min står ute i kallhuset sen några veckor tillbaka, lägger på fiberduk om det går under noll på kvällen. Skockorna kan du sätta direkt, skrev jag det ? Visst är de snygga i blom !
  Ha en riktigt skön helg. Jag ska riva växthus, håll tummarna för bra väder !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera