21 april 2011

Helgfrid? Nja…rättvist i alla fall

 sture-lisa-495x260

Underbart med förestående långhelg och att det lovas finfint väder gör ju definitivt inte saken sämre. Att jobba halvdag och hämta en förmodligen fullständigt slutkörd son efter påskfestandet hos dagmammorna skulle ju kunna borga för en lugn start på helgen, men icke! Som den obotliga tidsoptimist och överengagerade typ jag är har jag naturligtvis anmält mitt intresse för att agera FairTrade-ambassadör mitt i det tokigaste påskshoppingkaoset i eftermiddag.

På mitt uppdrag som ekoambassadör förra helgen nämndes det i en bisats att den härligt framåtsträvande handlaren på Coop Forum Sisjön i Göteborg börjar sälja de härliga ekologiska barnkläderna från Sture&Lisa. Kläderna som är producerade av bomull som odlats under schyssta och ekologiska förhållanden har FairTrade-märkningen och det ska alltså pratas lite om vad det är för bra med det då…

Så som till exempel att många producenter i utvecklingsländer har begränsade resurser och har därmed svårt att hävda sig på världsmarknaden. För att kunna sälja sina produkter har de ofta tvingats pressa sina priser, sänka kraven på arbetsförhållanden samt sälja via flera mellanhänder som tar en stor del av förtjänsten och resultatet är naturligtvis fattigdom och allt elände därmed förknippat.

Mot denna bakgrund växte den rättvisa handelsrörelsen fram och FairTrade främjar just handel och är därmed inte ett bistånd, utan ett handelssamarbete mellan producenter, importörer, butiker och konsumenter. Rättvis betalning, goda arbetsförhållanden, långsiktighet, respekt för mänskliga rättigheter och för miljön som på sikt ska möjliggöra ekonomisk och social utveckling.

En FairTrade-märkt vara garanterar att producenten får schysst betalt för sina varor och den främjar långsiktiga avtal, vilket gör att arbetsvillkoren för anställd arbetskraft förbättras avsevärt.

Genom att välja FairTrade-märkta produkter bidrar man till att:

• Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor

• Barnarbete och diskriminering motverkas – förbättrad familjeekonomi gör att barn kan gå i skolan istället för att arbeta

• Demokratin och organisationsrätten främjas genom att de anställda har möjlighet till inflytande och medbestämmande i frågor som rör verksamheten.

• Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt

• Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas då certifierade producenter måste arbeta systematiskt med att minska sin miljöpåverkan och att integrera miljöhänsyn i hela verksamheten - t ex ta ansvar för grund- och ytvatten, skydd av utrotningshotade arter i området, hänsyn till biologisk mångfald och buffertzoner för att skydda känsliga områden och undvika de farligaste bekämpningsmedlen

sture&lisa

För att återgå till Sture & Lisas plagg är de alla färgglada och tänkta att passa både flicka och pojke. Svenskdesignade och sedan producerade i tredjevärlden med ekologisk bomull och rättvisa arbetsförhållande. Söta och kloka – saknar bara själv en baby att sätta dem på!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar