6 april 2011

På ekostigen


Mamman i det här huset är som bekant en ivrare av både ekologisk matproduktion och är tillika onekligen så långt inne i småbarnssnurren som det bara går. Jag har vid tidigare tillfällen skrivit om utbildningen jag gick till ekologiskambassadör för KF och när tillfället kom att medverka som Coops ekoambassadör på den stundande Baby och Barnmässan i Göteborg (15-17 April, Svenska Mässan) var det en tok här som hoppade upp och ner av glädje.

Baby och Barnmässan riktar in sig på barn upp till 6 år och då framförallt deras kunskapstörstande och säkerligen köpsugna föräldrar. Drygt 100 företag och organisationer finns på plats och däribland alltså Coop med sitt ekologiska Änglamarkssortiment för baby och den goda viljan att sprida mer kunskap till oss föräldrar om varför det finns en poäng i att välja både ekologiskt producerad mat och ekologiska babyprylar till våra små telningar.
 

I Coops monter kommer det att finnas ett praktiskt blöjbord där man får tillfälle att gratis prova Änglamarks blöjor och vidare försäljning av det övriga ekologiska babysortimentet -  lakan, barnmat, kläder, nappar, tvättmedel etc. 

Mitt eget stordåd kommer att bestå i att agera funktionär på Ekostigen, en upplevelsevandring om mat och miljö i Barnens aktivitetsområde på mässan. Ekostigen handlar om matens livscykel  - dvs hur den börjar i jord och så småningom kommer till vårt bord och hur man genom att göra kloka ekologiska val kan slita lite mindre på vår fina moder Jord samtidigt som man själv får i sig betydligt mindre ohälsosamma besprutningsmedel och annat otäckt som används inom konventionell odling och uppfödning.

Barnen får gå på upptäcktsfärd hos bonden där hönornas mat odlas, i hönsgården, i butiken och i hemmet där maten tillagas och äts. Man får leka och pyssla vid förberedda bord, medan vi vuxna samtidigt lär oss mer om matens miljöpåverkan och hur vi som konsumenter kan göra bra val i matbutiken. Ett toppeninitiativ tycker jag och längtar redan efter att få träffa liten och stor på Ekostigen.

Sist men inte minst kommer Coops "matinspiratör" kocken Sara Bégner att finnas på mässan för att laga ekologisk barnmat, hålla i Barnens Kockskola på stora scenen och föreläsa om barn och mat. Dessutom kommer hennes rykande färska bok Laga mat tillsammans: riktig mat för hela familjen att finnas till försäljning. Läs mer om inspirerande Sara och hennes mattips på bloggen Alltid hungrig.

Om du har MedMera-kort får du inte glömma att ta med det - 25% rabatt på entrén


3 kommentarer:

 1. Låter som ett toppenupplägg!
  Du kommer nog vara full av energi efteråt!
  Man kan aldrig informera för mycket om det som är bra,lycka till!

  //Eva

  SvaraRadera
 2. Vilken bra och rolig mässa!

  SvaraRadera
 3. Vad roligt det låter! Lycka till!

  SvaraRadera