7 januari 2011

Tårtkalas för en liten

  DSC02667 
Då har vi firat den lille nyblivne tvååringen med pompa och ståt och som sig bör tillverkades det tårtor för kalas med kusiner, faster och farbröder, mor- och farföräldrar. Med en fullständigt fordonstokig lillkille föll naturligtvis valet på en kaka i form av en bil och den nyligen inköpta kakformen från Lyckas med mat kom väl till pass. Formen rymmer betydligt mer än en vanlig sockerkaksform, så det blev till att leta fram ett lämpligt recept hos tårtproffset Heavenlycake. Att jag är en riktig amatör på tårtdekorering är en annan femma, gott smakade det i alla fall.
Tårtbotten för stor form
10 ägg
5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl potatismjöl
5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och  socker poröst, blanda övriga ingredienser och rör i. Häll i smeten i smord form och bröad, grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 45 min – 1 hr beroende på formen, prova med sticka. Att baka bilar var inte det lättaste med olika tjocklekar på olika delar av kakan.
Jag skar kakan i tre olika lager och mellan två av dem lade jag…

Chokladfluff
180g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka. Dela chokladen i bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar. När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Mellan de andra två lagren blev det mosade hallon med lite socker. Kakan spacklades med grädde, färdigkavlad marsipan lades ovanpå och dekorerades med choklad.

Mjölintollerante kusinen och alla andra som inte kunde motstå en sockersöt fröjd fick också i år hålla till godo med fjolårets succé -Daimmarängtårtan.

3 kommentarer:

  1. Den blev jättefin din tårta. Kul med en bilform.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker tårtan blev fin. Jag är så dålig på att göra tårta. Skyller på att jag inte är så glad i tårta...
    Vad är det för märke på dina hjärtformade ugnsformar? Så fina.

    SvaraRadera