14 januari 2010

Ett-års-tårta

Som utlovat för länge sedan kommer här receptet på de smarriga tårtorna som bakades till lillemans ettårskalas. Lätt som en plätt, men väldigt uppskattade av både jubilaren och hans gratulanter:

tårta

Gräddtårta med frukt

Jag bakade 2 rulltårtsbottnar som sedan skars till totalt 3 lager på en rektangulär tårta – tillräcklig för ca 20 normalstora bitar.

Punchbotten

3 ägg*

1,5 dl socker*

2 dl vetemjöl*

1 tsk bakpulver

2 msk punsch (går såklart att utesluta för den som inte tycker det lämpar sig för en knatte – min åt med god aptit!)

1,5 msk grädde*

Vispa ägg och socker, blanda i övriga ingredienser. Grädda på bakplåtspapperklädd plåt, ca 5 min i 250C.

Leilas vaniljkräm

5 dl mjölk*

1 vaniljstång alt malen vanilj

1,5 dl strösocker*
6-7 ekologiska äggulor*
1,5 dl maizena
50 g mjukt smör*

Dela vaniljstången på längden skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

Mellan de första lagren lade jag rikligt med hemmalagad hallonsylt, mellan lager två och tre vaniljkrämen. Täck med vispad grädde och garnera med exotiska frukter.

Huvudsakligen för mjölintolerante kusinens skull kompletterade vi med en…

tårta2

 Daimmarängtårta

6 äggvitor* (som blivit över från vaniljkrämen)

3 dl socker*

ca 150 g grovt hackad mandel eller hasselnötter

Vispa äggvitor med hälften av sockret till en riktigt styv smet, häll i resten av sockret och mandeln/nötterna. Rita upp en rundel på bakplåtspapper – ca 24 cm i diameter. Klicka ut smeten och grädda ca 1 hr i 150C. Jag lät sedan botten stå och torka ytterligare i den avstängda ugnen över natten.

Vispa rejält med grädde och blanda i O´boy pulver, bre över och toppa med två grovt hackade dubbel-Daim.

Dekorationerna i choklad gjorde jag enkelt genom att pensla smält mörk choklad på ett bakplåtspapper i flera lager, med en stund i kylen emellan varje pensling. I sista lagret strödde jag krossade polkagrisar.

*ekologiska ingredienser



2 kommentarer:

  1. Ser mycket smarriga ut, förstår att Max tyckte om den :-)

    SvaraRadera
  2. Vilka fina tårtor! tack så mycket för recepten. Kan tänka mig att de går hem på barnkalasen :)

    SvaraRadera