14 januari 2010

Mums för smaklökarna

wagnerMamman var som bekant på grönbete under gårdagen då det för första gången på 13 långa månader var dags för ett ett gästspel på jobbet. Första reflektionen blev...vad lite OCH vad mycket som händer på en arbetsplats på mer än ett år. Å ena sidan pratar man om exakt samma saker som mamman deltog i före föräldraledigheten, å andra sidan har kollegorna jobbat häcken av sig att sjösätta det som för ett år sedan fanns endast i våra huvuden. Det är en märklig värld!

Nog om arbetsdagens allvar för på kvällen var det som brukligt dags för tillställning modell påkostad för att fira en lyckad dag (...och lite till!) och aktiviteten föll definitivt den här mamman i smaken. En ytterst trevlig tillställning med smaklökarna i centrum passade som handen i handsken och gjordes definitivt inte sämre av trevlig och lärorik vägledning av den skicklige Ulf Wagner – krögare, kock, sommelier och guru inom skickligt komponerad och kombinerad mat och dryck (…och atmosfär). Mamman och pappan har vid fåtalet tillfälle lyxat till det med besök på Wagners Guide Michelin-stjärn-belönade krog Basement och ätit de mest gudomliga anrättningar.

Om Wagners mat var ett nöje för sig själv så var den en synnerligen minnesvärd upplevelse när man guidades genom smakerna, vinet och vad de två gjorde med varandra av experten själv. På ett utomordentligt givande och trevligt sätt gick Wagner igenom de 5 smakerna - sött, surt, beskt, salt och umami, pratade om hur man genom kombinationer förändrar upplevelsen och sedan bjöds vi en spännande upplevelse att smaka ett Rieslingvin från Alsace i kombination med de fem olika smaksensationerna. Sällan trodde man att jag på inrådan av känd mat-och-vin-expert skulle inmundiga sill på knäckebröd i sällskap av en finare Riesling, men här blev det riktigt spännande.

Kvällen fortsatte med en buffé för 250 pers plus, vilket i min erfarenhet brukar vara en platt och stökig upplevelse, men icke så under Wagners ledning. I ett sällskap till allra största delen bestående av utländska kollegor bjöds vi att prova en härlig komposition av typiskt svenska smaker – mandelpotatis, hjortronsås, viltfärsbiffar, bakad rödlök och en massa mer. Utan tvekan den bästa buffémat jag ätit och än bättre i sällskap av en utmärkt argentinsk shiraz/malbec. Den avrundande havtornscheesecaken kunde kanske varit en aning mer havtornig i smaken, men dock ljuvligt god.

I någon bisats någonstans nämnde Wagner att han undervisar på Institutionen för mat, hälsa och miljö på Göteborgs universitet och gissa om denna mamma som svurit på att hon aldrig någonsin mer orkar sätta sig i skolbänken nu trots allt surfat runt för att hitta någon trevlig kurs man skulle kunna nästla sig in på.

Wagners val  kan man läsa mer om denna härliga man och hans digra mat-, vin- och smakkunskaper.1 kommentar: