10 januari 2011

Äntligen dags!

 

DSC02879

Jag har väntat, längtat, drömt och trånat och nu är det slutligen tiden på året då man får sparka igång odlingssäsongen på riktigt. Frökatalogerna är söndertummade, härliga fröbeställningar och byten är gjorda och mottagna och jag har med största nöje fått en rejäl giva såjord under naglarna. De första fröna är i jorden och på fönsterbänken står de små lådorna med chili och kronärtskockor – så mycket lyckorusigare blir jag inte en grå vardag i snöslask.

DSC02868

Efter två års småttigt experimenterande på friland och i pallkragar känner jag mig riktigt sugen och laddad i år och saken blir definitivt inte sämre av att jag har blivit lovad växthuset jag drömt ljuva drömmar om. Jag kan inte komma på hur min make skulle kunna göra mig lyckligare – tack, älskling! Med andra ord sparas det inte på krutet i odlingsplaneringen och lite investeringar blev plötsligt “nödvändiga” – utöver fröer fick det bli ett par nya flickrosa trädgårdshandskar och en påse vermiculite för att hålla rätt fuktighet på mina tidiga fröodlingar.

Förra året blev både jag och mina kollegor som fick överskottet av mina plantor förvirrade när jag hade haft dålig koll på vilka fröer som hade hoppat ner i vilka krukor. Det råder jag i år bot på med slavisk ordning med numererade sålådor, inspirerad av tomatgurun Åke Truedsson.

DSC02876  

Krukmakaren från Runåbergs är väldigt praktisk för papperskrukor till de (så småningom) ömtåliga kronärtskockorna och i övrigt använder jag sålådor och pluggboxar (den väldigt mycket billigare varianten som jag tiggde till mig på en platskola för en tia). Sådderna är så gott som färdigplanerade och äntligen sammanställda här. Precis som Charlotta med Cesars Trädgård och Anna-Karin med Landet Krokus byter jag gärna bort de extra fröer jag har mot sorter jag inte har. Speciellt intresserad är jag av sorterna i rött på listan, men hör av dig oavsett om du ser något du behöver/vill ha.

Årets fröer har jag köpt hos Impecta och Gourmetgarage – tack Anna (med fina bloggen Gourmetodling) för min fina överraskning!4 kommentarer:

 1. Härligt att du är igång du med! Kul att var nördig i flock;)

  Vad kajplöken beträffar verkar det ganska enkelt. Fröerna är tydligen mer att betrakta som sättlökar... läste om dem hos Örtagårdens fröer där jag köpt dem. Vi får väl prova båda två och sedan utvärdera? Heja oss!

  SvaraRadera
 2. HÄRLIGT !!
  Jag ska plocka fram katalogen och ta en kik, här ska odlas igen !!
  Malin

  SvaraRadera
 3. Håller med Charlotta. Roligare att vara nördig i flock..;)
  Vilken ordning du har i din sålista. Imponerad!

  SvaraRadera
 4. Visst är det härligt att få komma igång ! Om du vill ha tag i jordärtskocka Bianca så kan du få skockor av mig när det våras, nu är de fastfrusna i backen !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera