Familjens griljeringsexpert nummer ett har gjort en utomordentligt insats och tillåter nu till och med provsmakning. Maken är annars väldigt traditionsbunden på julskinksronten och har tidigare under dagen anklagats för att vara en hopplös “skinkstasi”. Nu låter vi (han!) oss i alla fall väl smaka av den fina ekologiska skinkan från Melins på obligatorisk vörtbrödsmacka och med ett varsamt lager av Nisses senap för vissa av oss och Whiskysenap från Öströö fårfarm för andra. Skinkan tillagades i år i ugnen utan folie, på 125 C tills den nådde en innertemperatur på 70 C. Verkar saftig och fin!
Janssons frestelse får man enligt reglementet (min barndoms jular…) också provsmaka på lille julafton och jag har gjort ett gäng enligt mammas recept med liten modifikation till en ansjoviskänslig familj.
Mammas Janssons frestelse
8-10 medelstora potatisar i tunna stavar (skölj av och dutta torra)
3 lökar, stekta i ringar
10 kryddpepparkorn, mortlade
1/2 burk ansjovis och lite spad
2-3 dl grädde
skorpmjöl och några klickar smör
Smörj en form och lägg ett lager potatis. Lägg på den stekta löken, kryddpepparn, ansjovisfiléer och lite spad. Lägg över resten av potatisen, häll över grädden, strö ströbröd ovanpå och lägg ett par klickar smör. Grädda ca 1 timme i 175 C.
På vårt rationaliserade lilla julbord är vi överens om att man behöver rödkål och den svängde jag ihop under eftermiddagen enligt Sanna Töringes recept i fina boken Vintermat. Då slogs jag också av hur fantastiskt vackert ett kluvet huvud rödkål är…
Vinkokt rödkål
1/2 medelstort rödkålshuvud, tunt strimlat
1 rödlök, klyftad
2 äpplen i tärningar
smör till stekning
1,5 – 2 dl rödvin
ca 0,5 dl svart vinbärsgelé
1-2 msk vinäger
3-4 msk socker
salt, vitpeppar
Stek den strimlade kålen med lök och äpple. Häll på lite rödvin åt gången som får koka in på låg värme. Behöver koka ihop i ungefär en timme och sedan smaksätter man med övriga ingredienser.
Tweet
Låter gott alltesammans!!!
SvaraRaderaVill önska dig en underbar jul!
Många kramar
/Charlotte