I ren motreaktion till allt juligt omkring oss, inklusive ALLA grannarna som envisats med att fira första advent hela veckan, blir det ikväll en av familjens Asieninspirerade laxfavoriter.
Ursprungligen faktiskt ett viktväktarrecept, men den ljuvligt goda rätten har gått under namnet Håkans lax sedan maken imponerade djupt på sin svärmor med densamma vid tillfälle. Inte ens denne man som är “måttfascist” i det civila kan ge några exakta mått på topping och sås, men “lite lagom” torde göra tricket.
Håkans lax, 4 pers
Ca 600 g laxsida
Topping:
cashewnötter, en näve grovt hackadeLimesås:
ett par msk sweet chilisås
skalet av en lime (saften används i såsen)
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl matlagningyoghurtBlanda ihop toppingen och breid ut antingen över en hel laxbit, eller i portionsbitar. Tillaga i ugn ca 15 minuter i 200 C. Under tiden rör man ihop såsen och pressar potatis som tillbehör. Mumsfilibabba!
1 msk vitt vin
limesaft
salt och peppar
En anspråkslös lördag som den här dricker vi till fyndet Ruppertsberger Hofstück Riesling (nr 5914).
Tweet
Aaaaa samma gäller här; motreaktionen blir kokt potatis, ugnsbakad lax och filsås :-)
SvaraRadera