10 november 2010

Mårtens afton - skånsk nationaldag?

martingas

För oss feta och dryga skåningar står som bekant maten i centrum för många av årets högtider och dagens firande av Mårtensafton är definitivt inget undantag. Gåsen har ju blivit något av en symbol för vårt vackra landskap och inte nog med att vi har gäss springande på gatorna (de har till och med eget övergångsställe i min barndoms Skanör), smäckar upp gräsliga porslinsgäss till höger och vänster och kallar vart och varannat företag för Akka-någonting (Nils Holgerssons gås). Till på köpet äter vi gärna upp den här möra, flottiga och välsmakande lille rackaren...och inmundigar hans blod likt värsta vampyren.

Datumet 10 november kommer av Martin Luthers födelsedag, men han hade ingenting alls att göra med festandet på gås. Verklighetens Mårten var en romersk soldat, sedermera biskop och helgon med namnet Sankt Martin. Enligt sägen var Mårten asket och knappast en gåsätare av stora mått, men när han försökte gömma sig för påvens män som,mot hans vilja ville ha honom till biskop blev han röjd av kacklande gäss. Väl uppstigen på biskopstronen hämnades han genom att uppmana till årlig slakt av dessa kacklande förrädare. Det hela ska ha utspelat sig år 371 och sedan dess tar vi skåningar skrönan som en alldeles utmärkt ursäkt att få bli bra bukstinn en extra gång i november.

Mitt i veckan hinner man inte laga gåsmiddag i vårt hus och för den delen vågar jag mig faktiskt inte på en riktig gås ännu. Behöver ytterligare ett par fler som husmor innan det är dags. Däremot blir det försenat Mårtensfirande till helgen när ankbröstet som ruvar i frysen får komma till heders tillsammans med en härlig körsbärssås. Såsen passar förresten utmärkt också till fläskfilé om man inte vill ut och leta anka som åkt lastbil alldeles för långt från Frankrike. Till detta fjäderfä dricker vi den kryddiga och goda Nya Zealändska Gumfields Pinot Noir (nr 6407).

Ankbröst med körsbärssås, 4 pers
2 ankbröst á 300g
salt och peppar
Sås
2 msk smör
1 schalottenlök, finhackad
200 g körsbär
2 tsk råsocker
1 msk rödvinsvinäger
2 dl Solbacka körsbärsvin (nr 2370)
0,5 dl kalvfond
0,5 dl vatten
1 timjankvist
2 tsk maizena
2 msk smör
1 dl urkärnade körsbär
Ankbröstet snittar man ett par gånger över skinnet, saltar och pepprar. Stek ca 2 minuter med skinnsidan nedåt i en stekpanna för att få lite yta och stek sedan i ugn i 150 C till innertemperatur 66 C  (ca 20 minuter). Linda in i folie och låt vila.

Under tiden gör du såsen. Hätta upp 2 msk smör och fräs lök och 2 dl körsbär i ca 1 minut. Tillsätt socker och vinäger och låt fräsa ytterligare en halv minut. Häll på vin, fond och vatten och lägg i timjankvisten - låt sjuda 10 minuter utan lock. Sila, häll tillbaka i kastrullen och blanda ner maizenan, koka upp och rör i smöret precis före servering, då du också lägger i resterande körsbär. Skiva ankbröstet och lägg upp med körsbär och sås ringlad över. Till serverar vi gärna klyftppotatis och haricoverts.

1 kommentar: