11 november 2010

En blekfis i grytan

DSCF3713

Den här hösten har vi nog slagit rekord i soppkokande hos lilla familjen och bäst av allt har vi slutat fega med att bara följa gamla beprövade recept. Min egen favoritrotfrukt, näst de egna ljuvliga jordärtskockorna, är helt klart palsternacka. Denna bleka lilla morotskusin gör sig lika bra som puré eller ugnsrostad och bevisligen levererar den lika pricksäkert i soppgrytan. På chans surfade jag fram ett lämpligt recept hos Skånemejerier (var annars i Mårtenstider!?) och tro mig att detta blev precis lika gott som det låter...och lite till!

Palsternackssoppa med balsamicofläsk, 4 portioner
600 g palsternackor
1 schalottenlök
4 dl kycklingbuljong
4 dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar
400 g sidfläsk
1 dl balsamicovinäger
timjan
Skala och skär palsternackor och lök grovt. Lägg i kastrull med kycklingbuljong och grädde och koka till palsternackorna är mjuka. Mixa allt helt slätt och smaka av med salt och vitpeppar. Tärna fläsket och stek det knaprigt i panna. Slå över balsamicovinägern och låt den koka in helt. Slå upp soppan och toppa med fläsket. Repa timjanbladen och strö dem över soppan.

1 kommentar:

  1. Balsamicofläsk. Aldrig testat. Har marinerat mycket kött med balsamvinäger, men inte stekt fläsk. Håller med om att det låter väldigt gott iaf.

    SvaraRadera