12 november 2010

Att bli rik på tid


Publicerad med tillstånd av Estelle Boheman, www.levamedvetet.se
Begreppet tidsrikedom är något som står högt i kurs hos mig och som bara verkar växa sig än viktigare dag-för-dag. När jag säger tidsrikedom menar jag tid för det jag tycker allra mest om, tid för att göra det som får mig att må bra och tid för det som jag aldrig kommer att ångra att jag prioriterade framför något annat.

Liksom väldigt många andra i min omgivning ägnade jag de första 2/5 av mitt liv (förutsatt att jag får förmånen att få leva upp till dagens livslängdsförväntan för kvinnor i Sverige - 83,26 år) att mäta rikedom i pengar på banken/i spargrisen/i lönekuvertet och framförallt i hur många prylar jag omgav mig med. Emellanåt lade jag till de kvalificerade måtten: hur långt bort jag kunde komma på mina lediga semesterveckor, hur fullbokad min kalender var, hur många resdagar jag kunde åstadkomma i jobbet (på till stor del icke-övertidsersatt-fritid!) och hur många kurser jag hade gått i allt från urbota tråkig medicinsk statistik till effektiv kommunikation.

Sedan dök det upp lite diverse saker på min agenda, sådant som man i folkmun gärna kallar "livet" och som gav mig den stora förmånen (nödvändigheten...) att fundera över vad det verkligen är jag vill/borde/ska göra med de förhoppningsvis återstående tre femtedelarna av drygt 80 år på planeten jorden. Absolut inget kan ge mig sådan ångest som att behöva konstatera att vi inte är här för all evighet, att just den här stunden aldrig kommer igen och framförallt att det finns en överhängande risk att jag kommer att ligga på min dödsbädd och vara bra förbannad på mig själv att jag lät mig svepas med i "men så gör ju alla andra".

Jag ska bespara er alla detaljer om hur och varför jag kommit till insikten om hur jag vill leva mitt och familjens gemensamma liv, men mina slutsatser är klara som korvspad och nu handlar det främst om att omsätta mina tankar och värderingar i konkret handling. För att göra en lång historia kort är det just här begreppet tidsrikedom blir pudelns kärna och den faktor som först och främst ska få styra mina handlingar och val här i livet. Framöver kommer lite tankar runt just vad som finns i mina värderingar, men tills dess njut av en helg med det du tycker bäst om att göra!

6 kommentarer:

 1. För lite drygt 1 år sedan kom jag till samma insikt, jag ville bli rik på kvalitetstid. Att kunna njuta av livet i stället för att jaga, jaga, jaga efter allt det där som egentligen är otroligt oväsentligt.
  Ha en UNDERBAR helg, det ska jag ha. Var och hur? Får du veta på söndag.

  STOR KRAM

  SvaraRadera
 2. Det var bekanta tankegångar, känner igen mig i det du skriver. Jag valde ju för 19 år sedan att säga upp mig och stanna hemma med barnen..för att bli rik på riktigt. Har aldrig ångrat mig. Allt annat än pengar är viktigt. Antar att du läst boken Rik på riktigt också ? Tack för kommentaren på min blogg !

  SvaraRadera
 3. Jag är så glad att jag hittade din blogg ! Och jag har väl kommit till samma tids-stadium som dig ungefär... hunnit med mycket onödigt och inte insett vad som verkligen betyder något. Förrän nu.
  Malin

  SvaraRadera
 4. Det är en viktig insikt det där med tidspolitik och tidsrikedom... Samtidigt är det lätt något som glöms bort i det som kallas livet. Rätt som det har man omedvetet växlat upp igen och ibland kan det krävas en rejäl inbromsning öfr att man ska få perspektiv på sake roch ting igen.

  SvaraRadera
 5. Sååå bra inlägg! Jag är helt på din linje i detta!

  SvaraRadera
 6. Det är underbart att vara tidsrik! Varglad att du kom fram till detta så tidigt i livet :-) välkommen att läsa hos mig om downshifting! Ha en bra vecka!

  SvaraRadera