Med tanke på att jag ska likna en dedikerad Viktväktare, så gör jag mitt bästa för att hålla huset fritt från ödesdigra frestelser. Att jag för en omöjlig kamp nu när det lackar mot juletider visste jag redan, men idag har jag eventuellt satt en helt onödig spik i kistan när jag föll dit på att sätta en rejäl sats glögg.
I såväl bloggosfären som riktiga världen surras det om den s.k. dunderglöggen och nu klarade hemmapysslaren i mig inte trycket (från mig själv!) längre. Idealiskt ska brygden stå sex veckor innan den tappas på flaskor, men till andra advents ska den allt vara klart att smaka här hemma hos oss. Till dess ska jag se till att också ha bakat de ljuvliga farfarspepparkakorna som är ett måste till julen oavsett viktväkteri eller inte.
Dunderglögg, ett gäng flaskor
5 liter svagdrickaBlanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert (plastslang) eller häll försiktigt och var noggrann med att inte få med bottensatsen.
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1–2 paket russin
2,5 kilo socker
Enligt utsago är glöggen godast ett år senare och bilförare får inte glömma att alkoholprocenten landar på cirka 12-13 procent redan efter några veckor.
Bilden är lånad.
Tweet
Jag tackar alla eventuella gudar och alla goda krafter att jag slipper behöva motstå en sådan frestelse! Ska genast sätta en sats. Det låter ju hur spännande som helst! Tack för fint tips - igen:)
SvaraRaderaHa det gott,
Charlotta
Åh, måste prova!!!
SvaraRaderaSom en liten parantes bara; Våra förskolefröknar har under hösten äntligen läst "Hemlige kocken" och börjat diskutera matinnehåll på förskolorna!
Undrar var de fick idéen ifrån... :)
Tror du att jag tjatat mig blå om det, eller?
Dessutom vill de se till så att alla föräldrar blir medvetna och har bjudit in till föräldramöte kring ämnet.
Mångmamma jublar!!!
Hemgjord glögg har jag aldrig provat tidigare, men visst behöver man värma sig så här i kalla november ;-)
SvaraRaderaÅh så spännande! Det här måste jag prova. :)
SvaraRaderaSå spännande. Råa potatisar!?! Jag blir ju jättenyfiken på hur det gick med glöggen - blev den dundergod?
SvaraRaderaGod fortsättning
//Linda