1 november 2010

Höstgott på äpplen

DSCF3710

I stora fina vinspecialen från Allt om Mat fanns också en härligt inspirerande höstmeny komponerad av kocken och skribenten Mattias Larsson. Jag hade mycket väl kunnat njuta även för- och huvudrätten, men mitt i veckan fick det bli en snabb lyx med den lika enkla som goda desserten. Calvados är inte vår favorit, så istället smaksattes vispgrädden med en gnutta karibisk rom, medan jag snabbt och lätt stekte äpplen och rörde ihop de grymt söta och ljuvligt goda kardemummasmulorna.

Definitivt inget för en ViktVäktare, men detta fick bli "sista måltiden" innan jag kör en stenhård november. Minus fem kilo ska bli minus tio innan jag ens funderar på att sätta tänderna i en endaste liten julgodis. Basta! Oavsett rekommenderar jag varmt denna härligt höstiga lilla dessertskapelse om det ska festas till minsta lilla hemma i stugorna.

DSCF3711

Stekta höstäpplen med kardemummasmulor och romgrädde, 4 pers
3-4 syrliga höstäpplen i cm tjocka skivor
2 msk smör
3 msk strösocker
50 g smör
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk mortlade kardemummakärnor
vispad grädde och en skvätt rom
Rör ihop 50 g smör, socker, mjöl och kardemumma till en smulig röra, bred ut på bakplåtspapper och grädda tills gyllenbrunt och krispigt - ca 10 min.

Tag ur kärnhuset och skiva äpplena (skalet kvar) i cm tjocka skivor, så att det blir ett klädsamt hål i mitten. Smält de 2 msk smör tillsammans med 3 msk socker i en stekpanna. Stek äpplena mjuka, ca 4 minuter på varje sida Lägg upp ett par stekta äppelskivor, en kludd fluffig grädde och en liten hög med krisp på varje tallrik. Så enkelt, men så vansinnigt gott!

Icke ViktVäktande maken och sonen låter hälsa att överblivna smulor gör sig utmärkt också på frukostfilen - gottegrisar!

3 kommentarer: