31 oktober 2010

SolopremiärMan skulle nog kunna säga att vårt liv som föräldrar ganska påtagligt gått in i en ny fas de senaste veckorna - den lille herren flyttade till eget rum och stor säng, vårt eget sovrum pimpades i processen till den vuxenmiljö det länge längtat efter att bli och nu senast, men säkerligen inte för sista gången, vågade vi oss till och med på att rymma ifrån den lilla ögonstenen i ett helt dygn. Den lille var i ytterst tryggt förvar hos "momma och moffa" och kunde förmodligen inte bry sig mindre om huruvida hans gamla päron fanns i huset eller drog iväg till andra sidan jordklotet. Lillen hade säkert mer underhållning och uppassning än vad som borde vara lovligt för en knapp tvååring och hade som väntat inte frågat efter varken mamma eller pappa en enda gång (enligt de helt opartiska källorna på plats...).

Mor och far hans drog över Sundet för shopping, dinerande och hotellnatt utan varken besök i leksaksaffärer (ok, vi tog väl kanske en snabb tur inne på Magasins fina Hamleys i förbifarten då...), extrasäng på rummet eller skiftätande på restaurang när en liten är upptäckarsugen. Efter rekommendation övernattades det på det väldigt trevliga Skt Petri Hotel ett par hundra steg från Strøget och gulliga Köpenhamnsboende Annamed bloggen Gourmetodling hade tipast om både trevlig shopping och framförallt härlig mat.


Lunch intogs på en gammal favorit - den enkla men väldigt fräscha juicebaren Joe & the JuiceMagasin. Naturligtvis var det tvunget att kolla in både jul- och mat/vinutbudet på Magasin och det slank faktiskt ner en och annan tidig julklapp i påsarna med. Shoppingen fortsatte längs med Strøget, via obligatoriska Illums Bolighus och en massa inspirationstittar här och var för ett spännande och halvhemligt projekt jag har på gång. Mer kommer snart på den punkten...


När det sedan gällde dinerandet säger jag ett stort tack till Anna för tipset om Scarpetta på Nørrebro! Vi började ana att det kunde vara ett populärt ställe redan när restaurangen på morgonen ringde och kollade att vi verkligen tänkte dyka upp på kvällen. Knökfullt till sista bordet och med en kreativ meny till väldigt hyfsade priser förstod vi varför. En spännade femrätters fick vi oss till livs med allt från sallad på rostade rödbetor och syltade gulbetor med en fantastisk dragonmajonnäs, till hummersoppa, en liten pastarätt med salsicciakorv och romanescokål (som en vacker designad broccoli!), örtbakat fläskkött med savoykål och jordnöts- och äppelsås (kanske lite i danskaste laget för våra svenska gommar...) och en gudomlig chokladkaka med plommonkompott och något krispigt på toppen.

Soloföräldrarna på tu man hand hade laddat med en flaska bubbel för kvällsmys på hotellet, men en 2008 Corvina Tinazzi från Verona kunde vi inte motstå när kyparen käckt presenterade den på härlig danska som "bebi-Amarone" och till den supersöta desserten var ett lätt, sött och pärlande rött/rosé Birbèt Cascina Riveri fanststiskt gott.


Vinduesshopping var fullt tillräcklig för att få sitt estetiska öga och sockerbehovet tillfredsställt på många ställen. ...och så de små detaljerna som kan sälja vad-som-helst till mamman i sällskapet...


Sist men inte minst får danskarna bjuda på ett språkligt skratt... inte ens den engelska överssättningen är särskilt bra - varför ska jag stå på rulltrappan och vara medveten om min jacka?1 kommentar:

  1. Det mesta verkar toppen utom shoppingen, om det hade gällt mig.
    Kul skyltar får man inte nog av. Här den fega amerikanska modellen att inte nämna det negativa. Skall man sälja mycket onödigheter på varuhuset bör man nog inte nämna: kvalt eller strangled. Men visst hade jag hellre tillverkat skylten med den svenska översättningen " håll ordning på ytterkläderna så du inte fastnar och blir strypt dummskalle "

    Gråpäronet

    SvaraRadera