27 oktober 2010

Vuxenskoj

DSCF3678

Om vår lille fick sitt lystmäte tillfredsställt med enkla medel på lokaltåget häromdagen, så ska det i all ärlighet sägas att hans föräldrar är än lättare att roa. Den här gången fann man det stora, långt varande och mycket uppskattade nöjet på tidningshyllan för lagoma 59 riksdaler. Det handlar så klart om Allt om Mats stora “vinporrbilaga” – årets höjdpunkt för druvnördar och amatörsörplare!

Sedan maken också fick upp ögonen för charmen i vindrickande har vinspecialen i oktober blivit ett mycket uppskattat inlag när det läses listor upp och ner om fynd, mycket prisvärda köp och riktiga bottennapp. Vi klappar oss själva på axeln åt att vi minsann redan hade satt fingret på ett gäng riktigt bra fynd (Briccotondon härom dagen...hmmhmm!), påtalar vår totala brist på sofistikation eftersom vi aldrig lär oss uppskatta "fina" franska röda och skrattar framförallt gott åt de syrliga välformulerade omdömena som Allt om Mats provare fäller om taskiga tyska eländen i en flaska formad som en nalle och med ett fullständigt orelaterat engelskt namn.

Sammanfattningsvis av timmars nöjesläsande är det i alla fall Italien som är årets rödvinsland på Systemet och man rekommenderar att prova ett par riktigt bra viner på druvan Nebbiolo (jawohl! - ert ord är vår lag). Mest prisvärda röda är enligt provarna portugisen Dão Casal Mor Reserva (nr 12520), vilken vi Portugalvänner säkerligen kommer att prova och med största sannolik fastna för.

För de vita är årets land Sydafrika eller Frankrike, årets vita druva tycker de är sydafrikanen Chenin Blanc. Årets mest prisvärda ska vara Simonsig Chenin Blanc 2009 (nr 2059) och oavsett prisvärdhet kan jag intyga att Simonsigs viner generellt är bra och extra fantastiska var de för exakt sju år sedan när jag satt i deras ljuvliga trädgård i fantastiska Stellenbosch och provade igenom sortimentet och ett nysabrerat bubbel.

Men skynda fynda...tidningen alltså, för redan i morgon kommer nästa nummer av Allt om Mat och då vet man inte var handlarna gömmer den här dyrgripen

1 kommentar: