23 oktober 2010

Enkelt, men ljuvligt gott fredagsmys

 DSCF3629Brunaktig sås är ju verkligen inte något vidare fotogenisk, men tro mig när jag säger att vi åt en fantastiskt god kycklingrätt till fredagsmyset igår kväll. Jag tackar för inspirationen från Mat och Odla och med lite egen modifikation var det så här lätt man fick ihop en riktigt festmåltid utan större ansträngning i köksregionerna.

Parmakyckling med balsamicosås, 4 pers

4 kycklingfileér
parmaskinka
salt och peppar*
olivolja*

3 msk balsamvinäger*
3-4 dl rött vin
3 msk kalvfond
2 msk socker*
1 msk maizena
2 msk smör*

Blandade rotfrukter med ett par klyftade rödlökar, örter, salt och peppar

Skala och klyfta rotfrukterna och löken och sätt in dem i ugnen i ca 20 min i 200C. Undertiden saltar och pepprar man de putsade och längsmed halverade kycklingfiléerna och rullar in i parmaskinkan för att lägga tätt i en ugnsform. De går sedan 20 minuter tillsammans med rotfrukterna på 200 C.

Till såsen smälter man sockret i en kastrull och tillsätter vin, fond och balsamvinäger. Låt småkoka i ca 10 min och blanda i maizenan för ett snabbt uppkok. Precis innan servering så blandar man i smöret.

Till kycklinen drack vi det italienska goda Briccotondo (nr 2773) på Barberadruvan -  fruktigt, rejält på ett italienskt vis och fina söta toner av vanilj och choklad. Väldigt prisvärt för 75 kronor och fint till både fågel och fläskkött.

*ekologiska ingredienser



1 kommentar:

  1. Det där lät hur gott som helst.... mmmm.... Härligt fredagsmys! Ibland är det så svårt att veta vad man ska laga till middag. Tycker inspirationen tryter allt som oftast.... Kul med ditt vintips till också....

    Ha det bra!
    Kram
    /Charlotte

    SvaraRadera