16 oktober 2010

Mor och son i sjunde himlen

 DSCF3463

För precis en vecka sedan hade maken liksom denna varit ensamförälder under tre hela dygn och han kunde allt behöva en stund på egen hand (eller egentligen i sällskap av 22 gubbar som sprang kors och tvärs på skärmen ett par meter framför soffan om man ska vara exakt). Väderleken för dagen var perfekt höstklar och riktigt solig, så mor och son drog med glädje iväg på en egen liten utflykt. Som av en händelse sammanföll denna med skördefesten på Tjolöholms Slott här tvärs över fjorden, så det var liksom aldrig några funderingar runt varthän vi skulle ställa kosan.

DSCF3464

Det fina “slottet” i elisabetansk stil är klart värt ett besök i sig, men just denna dag hade vi inte så mycket som en tanke på varken dess häftiga arkitektur eller den berömda centraldammsugaren (som sägs vara den första i Sverige och upptar ett helt rum!). Vi var på besök enkom för att oh:a och ah:a över underbara arrangemang med pumpor, äpplen, kål och allt annat vackert som hör denna skördetid till. Därtill ett gäng lokala matproducenter, gårdens maskinpark uppställd för provsittning, fårklippning, kossor med kalvar och vår lycka var gjord.

DSCF3474

Tänk vad vacker en bukett purjolök kan bli i all sin enkelhet – i rätt sammanhang!

DSCF3479 
Så här fina talgbakverk ska jag allt servera våra småfåglar i vinter istället för de fula bollarna i plastnät.

DSCF3486

Godis för ögat!

DSCF3489

En rosig och, tvärtemot minen på bilden, mycket lycklig liten traktorförare.

DSCF3494

Likt vår egen lille plutt fick lammen ovilligt brottas ner för trimning. Inte allt för olikt scenen som utspelar sig hos vår familjefrisör med jämna mellanrum. Kanske ska vi prova vallhund för att fösa dit den lille nästa gång!?

DSCF3495

Lillen blev väldigt förtjust i den utsökt söta kossan och hennes ännu sötare kalv.

DSCF3514

Mamman i sin tur strödde sin kärlek över den halländska lilla familjeägda Berte Qvarn som nu gjort ett riktigt ryck i att utöka sitt ekologiska soriment. Här ska det provbakas och när deras Vetemjöl Special kommer i ekologisk version får vi se om Saltå Kvarn får se sig utkonkurrerat av mjölet som åkt betydligt kortare till mitt skafferi.


3 kommentarer:

 1. Mycket vackra bilder som talar sitt tydliga språk! Som himmelriket ;-) !

  SvaraRadera
 2. Visst var det trevligt! Vi var där på lördagen men vi missade er ;-) Vi var även nere bakom slottet vid havet och satt på klipporna en stund, helt underbart!

  SvaraRadera
 3. Vad mysigt.
  Fast trots stöket med att brottas med får som ska klippas, saknar jag våra vi hade på förra gården.
  Hm, måste fundera på om jag inte ska ut och stängsla upp lite mark så jag kan börja om med får igen...?
  Trevlig helg!

  SvaraRadera