4 oktober 2010

Betydligt mindre blommiga klänningar

DSCF3426[1]

Så här års blir lilla familjen genast lite bättre på att organisera upp tillvaron och bjuda in nära och kära på rejäla middagar med tillhörande goda drycker. Den här helgen stod farmor med sambo på schemat och den lille herren fick än en gång lek och skoj hela dagen lång med farmor lindad runt sitt lillfinger och charmen uppskruvad på max. Kan inte dra mig till minnes att min egen farmor någonsin låg raklång över golvet för att köra bilar kors och tvärs eller bygga osannolika Duplofarkoster. Man får väl lugnt konstatera att dagens far- och morföräldrar blivit yngre i sinnet, även om deras egen avkomma tog betydligt längre tid på sig att yngla av sig. Mindre blommiga klänningar, mer lek på barnens villkor helt enkelt!

Så till den vällagade maten som jag skröt om. En gammal favorit på fläskfilé fick komma till heders igen och uppskattades definitivt av alla de tre generationerna på plats. Den lille skulle nog ranka moset (som mamma högfärdigt envisades med att kalla puré) högst, medan vi andra njöt den goda kompositionen av citron, salt bacon och höstig rosmarin. Toppat med smakrika rostade pinjenötter!

Fläskfilé med rosmarin, bacon och pinjenötter, 4 pers
800 g fläskfilé
salt och peppar
smör
1 pkt bacon, grovhackad
6 knipplökar, i klyftor
1 vitlöksklyfta, finhackad
2-3 dl vin vitt eller rött
3 msk kalvfond + 2 dl vatten
1 kvist rosmarin
2 tsk finrivet citronskal
1 msk smör
1 nypa socker
rostade pinjenötter
Putsa köttet och bryn runt om i smör, salta och peppra. Ugnsstek i 150 C till innertemp 64C (ca 20 min) och låt vila 5 min innan du skivar upp.

Stek baconet i en panna utan fett, lägg sedan till lök och vitlök. Sänk värmen och häll på vin och fond och låt reducera till halva mängden. Tillsätt citronskal och smaka av med smör, socker, salt och peppar. Lägg upp köttet och häll över såsen, strö över de rostade pinjenötterna och servera med potatispuré och något grönt. Njut alla de fina smakerna som gifter sig utmärkt!

Desserten bestod av ännu favorit som är absolut obligatorisk så här års – äppelkaka, så klart! Recept kommer framöver på en riktig liten goding.

1 kommentar:

  1. Apropå kanelbullar jag har en liten fråga i min blogg idag som du förmodligen kan svara på!!?
    Dina ser så fina ut!!
    Jag hade vaniljpulver i själva degen är det inte okey? Bidrar det till att dom blir torra??
    Måste baka oftare så jag får in snittsen:)
    Fläskfilén lät så god!
    Kramar Eva

    SvaraRadera