28 augusti 2010

Torghandel

 DSCF3162

Lilla familjen hade hoppats på väder för en utflykt mot makens Västergötland, men när meteorologerna målade stora molnet med droppar på kartan fegade vi ur och höll oss i närområdet. Närmare bestämt blev det en tur ner till Varberg för grönsakskomplettering på fina torghandeln där och naturligtvis ett insmuget plantskolebesök (sonen somnade lämpligt nog precis vid rätt avfart och mor hans insisterade på att lillen skulle få sova klart i sin sköna bilstol…).

Min favorit för växtinköp här i trakterna är utan konkurrens Derome Kryddor och Perenner strax nordöst om Varberg och trots att säsongen börjar gå mot sitt slut var besöket kuligt även denna gång. Jag höll mig i skinnet och lämnade deras fina “utomhusaffär” med blott en jätteverberna och en solbrud och förstås ett KAP av modell FANTASTISKT!

DSCF3135

Så sent som i bilen på väg längs E6 söderut hade jag deklarerat för maken att jag verkligen behöver ett gäng pluggboxar inför nästa fröodlingssäsong (man måste ligga i framkant!), men att jag inte kan med att ge 179 riksdaler för en plastgrunka från Nelson Garden med 49 hål i. Snacka om marginal liksom! Hursomhelst jag myste runt på Derome och fick syn på ett brätte som skulle fungera utmärkt som substitut och tack och lov vågade jag artigt fråga om herr plantskola möjligtvis kunde tipsa om var man inhandlar dessa. Ah, sa vänlige herr plantskola, vi har massor - jag springer och hämtar ett par till dig. Glad (nej förresten, extatiskt lycklig) återvände jag till maken som väntade i bilen med sovande son och deklarerade att jag fått “201 hål för 15 kr” – hurra!

Hinkarna på bilden stod utanför en högst oansenlig liten handelsträdgård i Småland förra veckan med en stor skylt “varsågod att ta med hem” – hur bra som helst. Tror jag ska ha alla mina nya odlingskärl under kudden tills det blir dags att använda nästa vår.

Shoppinglyckan bestod vidare i Varberg med en påse fin sparrispotatis från en lokal odlare, några kompletteringstomater från densamme till kvällens salsa och ett gäng finfina rödlökar som nu på kvällskvisten sjöds ihop till en, inte särskilt Viktväktarmässig, men till höstens köttbitar mycket passande rödlöksmarmelad.

Rödlöksmarmelad, 2 burkar
750 gram rödlök*
1,5 dl socker*
3 msk olivolja*
1 dl vinäger*
1 tsk salt
3 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Ca 1,5 dl vatten att späda med då och då
Skala och skiva löken och lägg alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Koka ihop på låg värme i ca 1 hr tills rödlöken mjuknat och det liknar marmelad. Späd med lite vatten då och då så att marmeladen inte bränner fast i grytan.
*ekologiska ingredienser

3 kommentarer:

 1. Den marmeladen ska jag prova!! Gott låter det.

  SvaraRadera
 2. Vilket kap! :-D Ja det är inte så lång tid till nästa säsong Och vilken god marmelad, vi har ju Tropealök i sortimentet och det är just en sån sort man använder till marmelad i Italien! Ska så Tropea nästa år ;-)

  SvaraRadera
 3. Sicken tur du har med pluggboxarna, snacka om högvinsten.

  Rödlöksmarmeladen måste jag prova... låter mumsigt.

  SvaraRadera