15 augusti 2010

Söndagsläsning: Uteliv med barn

uteliv

Friluftsliv är något som alltid legat mamman varmt om hjärtat, men tyvärr har det till och från blivit alldeles för lite av den varan i min tillvaro. Som barn var jag glatt aktiv i Friluftsfrämjandet som skogsmullebarn och strövare och senare har det både paddlats kanot i norra Skåne och vandrats i de Jämtländska fjällen när tillfälle funnits. Under de sju åren jag bodde utomlands var något av det jag saknade mest den svenska Allemansrätten och den fantastiska tillgängligheten till naturen som vi har här i gamla Svedala.

Nu när familjen lämnat staden till förmån för spenaten och jag har fått ett alibi i lille sonen har jag äntligen tagit mig samman och styrt upp mina skogsmullelustar och återförenats med Friluftsfrämjandet i den härligt aktiva sektionen hemma på Onsalahalvön. Jag fick till och med tummen ur att gå en toppenbra ledarutbildning i flera steg och i september drar vi igång en skogsknoppsgrupp med sonen och ett gäng andra "skogstokiga och myrätande" (!?) busungar födda 2009. Det ska bli sååå kul och först av allt längtar jag efter att åka ut och leva skogsliv och kanota under en helg i september med ett gäng andra ledaraspiranter. På med stövlar, fram med stormköket, kniven och kåsan - det är grejer det!

Mer kommer alldeles säkert snart om våra strapatser i skog och mark, men först var det ett boktips utlovat. Som ni kan gissa brinner jag för allt gott friluftslivet kan ge våra barn i form av kunskap, upptäckarlusta, frisk luft, nyttig motion och värdefulla kunskaper för framtiden och jag blev överlycklig när Köpstoppsbloggen för ett tag sedan fick upp mina ögon för en bok om hur man bäst tar barn med sig ut i naturen och framförallt hur man får dem sugna på att följa med och njuta av upplevelsen.

Boken heter Uteliv med barn av Anders Villumsen och Köpstopps-Anki skrev som vanligt en utmärkt recension som du kan läsa här. Jag lånade ett ex på biblioteket som jag snabbt slukade från pärm till pärm för att hitta inspiraton till vår lilla "knoppgrupp" och få vidare tips på hur man framgångsrikt lockar ut både en ett-och-halvt-åring och hans smått ovilliga far på 35 vårar på lite mer strapatser i naturen.


Ett par klokheter hämtade från boken...

För ett barn är allt spännande och inget är för litet för att lägga märke till - de ser saker och får intryck som vuxna lätt missar i sin jakt på att komma fram och på att prestera. Naturen är en perfekt plats att vara på för ett kunskapshungrigt barn. Den erbjuder utmaningar och en variation som ingen typgodkänd lekplats kan ge. För äldre barn som försöker skapa en egen identitet kan naturen vara en källa för kunskap, självförtroende och inte minst trygghet.

Anders Villumsen verkar vara en härligt driven och kreativ friluftsälskare som brinner för att introducera barn till livet i skog och mark, på vatten i kanot och per cykel genom landskapet. Han driver företaget VillUt och förutom att ha skrivit denna utmärkta bok ämnar han verkställa en lysande affärsidé att ge inspirationsdagar till personalgrupper om vad man kan göra med barnen ute och hålla friluftskurser för barnfamiljer. Inriktningen på den senare är att inspirera till ett rekreativt friluftsliv där föräldrar och barn tillsammans lär sig de färdigheter som behövs för att må bra ute. Så häftigt - jag önskar Anders lycka till och hoppas många föräldrar nappar på ideén att erbjuda sina barn en uppleveslerik fritid som "kottekramare" (som maken ironiskt säger...).

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Uteliv med barn av Anders Villumsen

3 kommentarer:

 1. Friluftsliv är så underbart. Det finns så mycket man kan göra tillsammans hela familjen. Jag har mina 2 barn på en uteförskola och de älskar det.

  SvaraRadera
 2. Kul att du gillade boken (och recensionen :-))

  SvaraRadera
 3. Tack för lyckönskningen och kul att du gillar boken. Syftet var just att inspirera föräldrar att ta ut sina barn. Hoppas du får med maken också. Fast det går att vara ute själv med barnen också. Bara man tänker lite extra på säkerheten.

  Lycka till med utelivet.

  Anders Villumsen

  SvaraRadera