5 augusti 2010

Naturligt med tillsatser?



Häromdagen diskuterade jag mina skeptiska tankar om KRAVs liberala inställning till tillsatser och tänkte nu titta lite närmare på vad det är de faktiskt accepterar i sina certifierad produkter. KRAV hävdar att tillsatserna som man godkänner är resultatet av en balansgång mellan att inte förändra den naturliga råvaran och att göra en miljöinsats genom att öka produktionen av ekologiska livsmedel. Alltså gör man eftergifter för att snabbare skapa ett bredare utbud av varor som man kan KRAV-certifiera som ekologiska (mot en avgift!).

KRAV godkänner 34 av de drygt 300 tillsatser som är tillåtna inom EU-regelverket (s.k. E-nummer). De KRAV-godkända färg- och smakämnena måste ha naturligt ursprung och utesluter ämnen som är genetiskt modifierade. Därutöver tillåts att de övriga KRAV-godkända tillsatserna syntetiseras industriellt. En fördel hos KRAV-märkta varor är dock att även alla processhjälpmedel, alltså de som används i tillverkningen och som enligt livsmedelslagstiftningen inte behöver anges på förpackningen, måste vara av naturligt ursprung och får inte försämra produkten eller belasta miljön.

KRAV påpekar att inga tillsatser godkänns av dem utan en ordentlig genomgång av den vetenskap som finns på området, men i min smak har man allt tänjt lite lång på gräns och tolerans för att kunna sätta sin stämpel på en större mängd varor.

De KRAV-godkända tillsatserna är:

E170 Kalciumkarbonat, kalciumvätekarbonat - bakpulver (och surhetsreglerande medel) som jag inte själv kan se något alternativ till vid bak av kakor, så där har jag inget att invända.

Konserveringsmedel hämmar som bekant tillväxt av bakterier, jäst- och mögelsvampar och förlänger hållbarhet och här är jag helt överens med KRAV om att fördelarna klart överväger eventuella hälsorisker (förutom för de som är överkänsliga...ofta de som inte tåler acetylsalicylsyra). Dock ställer jag mig skeptisk till att kalla ämnena i fråga "naturliga konserveringsmedel" med motiveringen att de ursprungligt finns naturligt i frukter och bär. Om man inte är bra påläst kan man lätt vilseledas att tro att tillsatserna "kommer från naturen" och inte är industriellt framställda efterapningar. Om än med samma sammansättning och egenskaper, men skapade genom en kemisk process som jag kan för lite om för att ha en påläst åsikt om.

I sammanhanget som med fiskprodukter där KRAV är väldigt tillåtande är konserveringsämnena nämligen garanterat industriellt syntetiserade. Här menar KRAV att dessa "undantag" är nödvändiga för att göra det möjligt att få igång ett KRAV-certifierat fiske. E200 Sorbinsyra och dess salter E202 Kaliumsorbat, E203 Kalciumsorbat E211 Natriumbensoat, E212 Kaliumbensoat, E213 Kalciumbensoat - syntetiseras industriellt och kan alla ge upphov till överkänslighetsreaktioner

Till fiskprodukter godkänns också industriellt syntetiserad E260, ättiksyra som inte har några kända hälsorisker vid normala brukskoncentrationer. Onödigt tycker jag, då det finns ekologisk ättika att använda.

E 220 svaveldioxid - får enligt KRAV endast användas vid vinframställning och (bildas vidare naturligt vid jäsningen). Det är känt att svaveldioxid kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, men KRAV resonerar att konventionell vinodling är så pass miljöbelastande (massiv användning av bekämpningsmedel) att man bedömt att den positiva miljöeffekten och de minskade hälsoriskerna av att fler producenter går över till KRAV-certifierad produktion (och undviker att sprida bekämpningsmedel) är mycket större än den negativa effekt som uppstår av att svaveldioxidhalten i vinet höjs något.

E296 äppelsyra som endast tillåts i vegetabiliska produkter. Naturligt förekommande i naturen, men framställs som allt annat billigare på syntetiskt väg. Inga kända hälsorisker.

E 270 mjölksyra - organisk syra som framställs genom jäsning av kolhydrater med mjölksyrebakterier eller syntetiskt. Inga kända hälsorisker.

E 290 koldioxid - framställs naturligt eller syntetiskt. Gas som bildas vid förbränning av kol men som också bildas av levande organismer.

Antioxidationsmedel - förlänger hållbarheten genom att motverka att fett härsknar. Alla levande celler innehåller antioxidationsmedel som fungerar som nedbrytare av skadliga ämnen. KRAV tillåter bara "naturligt förekommande" antioxidationsmedel.

E322 lecitin - endast i mjölkprodukter. Utvinns främst ur sojabönor, men även raps och solrosfrön, ur äggula eller tillverkas av animaliskt fett. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner och orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion. Målet enligt KRAV är att det ska vara ekologiskt lecitin som används, men utbudet av ekologiskt lecitin är i verkligheten begränsat och den är inte av tillräckligt bra kvalitet.

E 300 askorbinsyra (C-vitamin) – endast i vegetabiliska produkter och köttprodukter. Finns uppenbarligen naturligt i de flesta frukter och grönsaker, men framställs också syntetiskt.  Jag håller med KRAV om att detta är det ämne bland antioxidationsmedel och surhetsreglerandemedel som sannolikt tillför oss mest positivt. Sannolikt ofarligt ur hälsosynpunkt, till och med nyttigt i sin naturliga form, och dåliga köttprodukter vill vi definitivt inte inmundiga.

E 306 tokoferolkoncentrat (E-vitamin) - får endast tillsättas till fetter och oljor. Finns naturligt i vetegroddar, mandel och andra oljerika växter och i ägg, men framställs genom vakuumdestillation av solrosolja eller andra vegetabiliska oljor. Medför inga kända hälsorisker och E-vitamin i sig är livsnödvändigt.

E 330 citronsyra , E 333 kalciumcitrater, E 331 natriumcitrater - endast i vegetabiliska produkter. Är hos hos människan en central substans i metabolismen och finns som bekant i större mängd i citrusfrukter. Framställs biotekniskt genom att svampar får växa i en socker/saltblandning.
,
E 334 vinsyra, E 335 natriumtartrater , E336 kaliumtartrater - också de endast i vegetabiliska produkter Finns naturligt i levande celler och ingår också i vår egen metabolism Förekommer i större mängd i vindruvor och framställs som biprodukt från vinindustrin.

E 341 monokalciumfosfat - endast som jäsmedel i mjöl och förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning. Finns naturligt i kroppen, särskilt i skelettet. Salt av fosforsyra (E 338) utan kända hälsorisker.

Så långt är jag och KRAV överens om att bakpulver är nödvändigt för kakbak och konserveringsmedel och antioxidationsmedel måste vi absolut använda i den sortens varor som nuförtiden behöver transporteras från gård/hav/etc. till bord och mun utan att bli dåliga och göra oss väldigt sjuka. Därefter skiljer sig dock mina åsikter från KRAVs om vad som ska anses naturligt och vilka "risker" man bör ta för att rulla ut ekologiskt till de stora priskänsliga massorna i hög hastighet.

Utan att låta snobbig, tror jag inte på att konvertera konsumenter till det ekologiska budskapet med matmassproduktion och därmed konkurrenskraftiga priser. Ekologiskt producerade varor väljer man varaktigt och konsekvent enligt mig för att man är övertygad om att man behöver dra sitt strå till stacken för hållbart leverne, bidra till minskad miljöpåverkan och främja ett överhuvudtaget hälsosammare sätt att producera, tillreda och konsumera mat.

Mina tankar runt resterande KRAV-godkända tillsatser kommer framöver.

1 kommentar:

  1. Det här inlägget gillade jag skarpt!
    Kan bara instämma i allt du säger, att välja tillsatsfria och ekologiska alternativ är fråga om en livsstilsförändring!
    Dessutom är det bra att du tar upp hur "naturliga" de olika tillsatserna verkligen är, ganska få som läst på tillräckligt om det har jag märkt.
    Vi blir trots allt fler och fler som funderar och handlar aktivt när mat ska hem till bordet!

    SvaraRadera