8 augusti 2010

Man får ju chansa lite

DSCF2345[1]

Jag älskar verkligen den här tiden på året när vi är så gott som självförsörjande på grönsaker och landet växer så man nästan ser det med blotta ögat. Blasten hade vissnat på mina schalottenlökar, så det var hög tid att ta upp dem och med följde ett gäng morötter som hoppade direkt upp på grillgallret. Vitlöken verkar inte vilja bli något större än mikroskopisk, så jag grävde fram de små pluttarna ur landet. Jättegoda, men varför växer de sig inte större? Blasten hade vissnat ner och jag fick verkligen gräva för att hitta dem. Kan jag ha planterat dem för djupt tro?

Med lite ny plats i landet blev det bråttom att fylla upp tomrummen och fylla på för en förlängd säsong för moroten Amsterdam Forcing och de ekologiska rödbetorna, Juwakugel. Hoppas de hinner växa till sig för en höstskörd.

Rätt timing ska det med säkerhet vara för asiatiska blad och Tatsoikålen och kålrabbin Azur Star som jag beställde från Runåbergs Fröer. Vintersalladen kommer jag förmodligen inte att se röken av förrän till nästa vår, men samtidigt experimenterar jag lite med cossallaten Little Gem och chansar på att det inte blir över 20 grader och för varmt för fröerna att gro. Väderprognosen säger regn och svalare, så kanske…

Polkabetorna Chiogga fick aldrig plats i våras, så ner åkte de nu. Galet?

Med Runåberg fröerna kom en provpåse Daikon Misato Rose som jag naivt drog ner i landet med vanföreställningen att det var en sorts rädisa. En välbehövlig titt på nätet senare vet jag nu att det är “en snabbväxande vit rättika som är mycket vanlig i framför allt Kina och Japan. Föredrar en djup jord, blir 25-50 cm lång - mycket spröd och saftig och används i hundratals asiatiska rätter. Rå i sallader och på bröd. Kokt och ångad. Stekt och friterad. Inlagd på många olika sätt.” Jaha, får se vad den tycker om min grunda odlingslåda och vad jag vid eventuell framgång ska använda den till. Men nytt är ju kul…

Sist, men inte minst åkte det ner en påse Sparrisärt mellan mina Sugar Snaps. Tänkte jag skulle utnyttja nya fina klätterstödet maximalt och med lite tur hinner ärtorna med en sväng innan hösten slår till. Lite vågad får man vara!Förgätmigej för nästa sommar åkte ner i blå/lila rabatten.

…och älskling – jag Ä-L-S-K-A-R dig gränslöst! ..för att du lyssnade på mina högljudda (och långrandiga) drömmar om ett par fina arbetsbyxor för trädgården. …för att du köpte de fina Garden Girl byxorna i tidig födelsedagspresent till mig och mest av allt för att jag får vara fin i dem i trädgården redan nu! Puss och tack! Kanske jag skulle sova i dem också – de sitter ju så skönt!

DSCF2339[1]

2 kommentarer:

 1. Wow.... !!! Absolut ska man chansa och prova dig fram, det är ju så man lär sig.... Vad jag också skulle vilja ha ork att så i flera omgångar... men tyvärr blir det sällan eller aldrig så (förutom möjligtvis sallad).

  Bra arbetskläder är himmelriket.......

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 2. Sådana byxor skulle jag också kunna tänka mig att leva med.
  Och i!
  Hoppas du inte tog illa upp av mitt epitet, lika mycket riktat till mig själv och min dotter, som till andra som faktiskt bekymrar sig för vad som landar i magarna!
  Är det kanske dags att gratta i förskott, eller dröjer det ytterligare en tid innan födelsedagsfirande?
  Hoppas ni har en trevlig helg.

  SvaraRadera