13 augusti 2010

Ett litet snickeri

DSCF2511

…har vi nu äntligen haft här hemma  – varför göra saker i början på semestern när man kan spara dem till slutet!? Odlingsstegen som jag länge ruvat på och tjatat om blev slutligen verklighet när vi kom iväg till brädgården och fick fram stora verktygsarsenalen. Mamman sågade, pappan borrade och skruvade och lilleman agerade utmärkt hantlangare.

Pappan som är perfektionist ut i fingerspetsarna går och tittar på vinklar och grämer sig över att det fallerar på en halv grad här eller där (för att virket som alltid var ett uns vingt!), men mamman kastar trånande blickar på mästerverket och längtar efter att målandet ska vara klart och färgen ska torka på nolltid. Liten beskrivning följer för den som eventuellt blir inspirerad att ska lite mer odlingsutrymme på höjden.

För en odlingsstege som är 165 cm hög och 84 cm bred (+10 cm med överskjutande plan högst upp) behövs råplanat virke enligt följande:

2 sidostycken á 170 cm av virke med dimensionerna 22*170 mm
4 hyllplan á 80 cm + 1 överplan á 94 cm av virke med dimensionerna 22*190 mm
8 reglar á 16 cm av virke med dimensionerna 21*33 mm
36 förzinkade universalskruv 4,5*40
Sticksåg, skruvdragare/borrmaskin med borr 2.5, tumstock och vinkelhake, vattenpass, ev. trälim (om man är bekväm), fönsterfärg och pensel med syntetborst, 2 vinkeljärn för att säkra stegen i väggen

DSCF2494

Vi började med att snedsåga de två sidostyckena – 5 cm uppe och lika mycket nere för att stegen ska få en vinkel mot väggen. Glöm inte att styckena ska vara spegelvända mot varandra om du vill ha de “vackra” ytorna på vardera stycke utåt. Det glömde jag, men tack och lov noterade maken innan sågen drogs igång.

DSCF2500

Fördela reglarna jämt längs med sidstyckenas blivande innersida och kom ihåg att dessa också ska vara i en vinkel parallell med de sågade sidostyckena (dvs varje regel “faller” 5 cm). Vi var lata och limmade fast dem i rätt position innan vi vände på stycket en stund senare, förborrade hål och drog fast vardera regel med två skruv från utsidan.

DSCF2499

Meckigaste delen är att resa styckena upp, lägga på de fyra hyllplanen och det överskjutande översta planet (5 cm överhäng på vardera sidan) och med hjälp av vattenpass få skapelsen något så när rak och rät i vinklarna. Förborra hål och dra i hyllorna i reglarna uppifrån med två skruv på varje sida. Översta hyllplanet drogs fast direkt i sidstyckena och behövde inga reglar.

DSCF2503

Voilà – ett stycke odlingsstege att belamras med allehanda grönt och skönt, men först en dag med måleriverksamhet hos lilla familjen!
   DSCF2504

3 kommentarer:

 1. Bra jobbat alla 3 !
  Gråpäronet

  SvaraRadera
 2. Hej! Just nu har jag en tävling där du kan vinna valfri Lunafigur. Kolla in om du har lust!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 3. Åh vad praktisk. En sådan kunde jag tänka mig till vår balkong. Undrar om jag är så händig? Bara att testa, antar jag :) Jättefin!

  SvaraRadera