17 juli 2010

Mina gröna vänner

DSC01063

Som sagt är det inte riktigt samma sprakande växtkraft i landet som i pallkragarna, men nog växer det allt. Ivrig som jag är gick jag hårt ut med en alldeles för tidig frösådd av både zucchini och sommargurka i april. Plantorna hann bli långa och rangliga och i ren omtanke fick plantorna faktiskt åka på komposten när stackars grannen skulle vattna i min tomatdjungel. Två gurkor adopterades framgångsrikt bort och skörden fick vi avnjuta på annan ort i midsommarhelgen.

Tillbaka till zucchinin, så tog jag nya tag i slutet på maj och satte en påse enkel sommarpumpa inhandlad i livsmedelsbutiken (till skillnad från den “fina” ekologiska från Runåbergs fröer som åkte på komposten). Dessa växte till sig finfint i mina utmärkta krukmakar krukor (ännu ett lyckat inköp för odlingarna – se här) och planterades ut i papperskrukan – på komposten, runt om på lediga platser och slutligen ett par plantor i landet som säkert kommer att ta alldeles för mycket plats. Jag hoppas på snar blomning och därpå fina små squashfrukter.

DSC01182

Min gula lök var precis så anspråkslös som utlovats och växte så det knakade förra året. Utsökt god var den och därmed var det synd att jag förstörde den sista delen av skörden när jag inte lade den tillräckligt torrt för förvaring. I år ska jag verkligen anstränga mig och riktigt hänga upp lökarna för att undvika mögel. På gång har jag finfin schalottenlök och rödlök (från sättlök) som jag just börjat skörda. Synd bara att blasten ser så eländig ut när det börjar närma sig skörd.
  DSC01188

Morötter är gott och växte på duktigt innan de små odjuren (morotsfluga?) kom och gnagade på dem förra året. Jag borde egentligen behålla odlingsduken på, men det är så kul att se när det växer. I år blandade jag lite morötter i mixade färger och “vanliga” Amsterdam Forcing. Grobarheten på fröerna var det lite si och så med, men å andra siden brukar jag aldrig kunna låta bli att så för tätt. Nästa år ska jag investera i en enkel, men smidig såautomat från Impecta.

DSC01184

Mitt i allt har jag en alldeles bortkommen “ö” från mer exotiska breddgrader – citrongräs. Jag föll för frestelsen att testa något helt annorlunda när jag gjorde mina fröbeställningar i mars och efter en låååång grodd och tillväxtperiod uppe i badrumsfönstret händer det nu lite mer. Vi använder gärna citrongräs i asiatiska rätter, så vi hoppas gräset hinner bli tillräckligt kraftigt att använda innan höstrusket drar in. Långsamt var bara förnamnet!

2 kommentarer:

 1. Tss, tss, inte är vitlök renare än annan lök när man drar upp den:) Men jag brukar ta bort det yttersta smutsiga lagret för att de ska se fina ut när de hänger inne i köket om vintern.

  Visst är det galet svårt att lägga band på sin odlariver och så saker i rätt tid. Det blir gärna för tidigt och sen för sent här också!

  Ha det odlargott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Jag beklagade mig senast häromdagen för maken över min tämligen magra odlariver denna vår.
  Tycker inte det finns någonting som växer som det ska i år.
  Fast, klok som en uggla var han när han påminde mig om min tidsbrist denna vår.
  Jag drog ju bara ris i hagarna och slet med veden istället för att njutningslystet fixa runt med små söta fröer i växthuset!
  Men nästa år...då...

  SvaraRadera