3 juli 2010

En ljuv smak av sommar

DSC00985

Svärfar på besök i helgen och då står fika högt i kurs. Så här års är det annars stressigt värre när de fina fläderblommorna står i full blom samtidigt som butikshyllorna gapar tomma på både citronsyra och ekologiska citroner. Att jag aldrig kan lära mig att hamstra före den officiella saftsäsongen. Jakten på råvaror går vidare nästa vecka med förhoppningen om att årets omgång av fläderblomssaft snart ska kunna kokas.

Tills dess finns det dock en alldeles lagom skvätt kvar av tidigare årgång och till farfars ankomst användes denna väl i baket av en utsökt och somrig mjukkaka.

Fläderkaka med citron

150 g smör*, rumsvarmt

2 dl strösocker*

3 ägg*

3 dl vetemjöl*

1 tsk vaniljpulver*

2 tsk bakpulver

1 citron*, det rivna skalet

1 dl flädersaft, koncentrerad

Rör det rumsvarma margarinet och sockret poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, vanilj, bakpulver. Rör ner blandningen samt citronskal varvat med flädersaft i smeten. Smörj och bröa en form. Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader ca 35 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Dekorera eventuellt med bär, citron och siktat florsocker och servera med vispad grädde.

*ekologiska ingredienser



3 kommentarer:

  1. MAmma mima vad gott det såg ut. Och jag som försöker hålla ner på kakor och godis....

    SvaraRadera
  2. ojojoj, vad gott det här låter! jag har aldrig provat att ha fläder i en kaka, men det låter ju som en bra kombination det där!

    tack för berömmet förresten, och detsamma!

    SvaraRadera
  3. Åh, den låter ju ljuvlig!! Måste testas så snart det finns tid! Och vad jag känner igen mig - särskilt i jakten på de ekologiska citronerna, som alltid är slut när man som mest behöver dem ;-). Tack för igår förresten! Kram

    SvaraRadera