10 juni 2010

Papa Bento

På tal om ingenting..…och nu när jag kommit igång på ämnet Portugal igen, så tänkte jag bara rapportera att påven passade på att förfölja oss runt på semestern. Hedningar som vi är hade vi ingen aning om att il Papa var på ingång och än mindre hade vi räknat med att 500 000 djupt troende portugiser hade laddat för stor pilgrimsfärd till Fatima just när vi var ute och “åkte kommunalt”.

DSCF1845[1]

Hursomhelst, Papa Bento (som de lite sött kallar den hålögde Benediktus XVI som faktiskt inte alls ser särskilt snäll ut) kom och gjorde sina rundor i Popemobilen, predikade i direktsändning timme efter timme på ALLA lokala tv-kanaler och hade ett helt makalöst följe av kardinaler och andra killar som bar biblar, bytte hattar på gubben och gick fromt på långa led efter honom.

DSCF1762[1]

Så långt var allt frid och fröjd – portugiserna verkade hur nöjda som helst med all påvelig uppmärksamhet och religiös glans över deras land och lilla familjen fick alla sevärdheter för sig själva medan pilgrimerna snurrade runt på sina resmål.

Däremot kan jag inte låta bli att förundras över hur den påveliga PR-maskinen måste fullständigt missat pågående debatter och uppståndelse om de förfärliga övergrepp och svarta historier som fortsatt rullas upp på ämnet katolska präster och småpojkar. Eller hur tänkte man egentligen när man svängde ihop kampanjen som bl.a. bestod av flaggor med bilden av en vän liten kille och påvens emblem därtill? Nu kan jag ju för all del inte tillräckligt med portugisiska för att förstå det eventuella budskapet i den tillhörande texten, men under alla omständigheter snurrade tankarna snabbt iväg till mindre smickrande associationer till guds representanter på plats.

DSCF1844[1]2 kommentarer:

  1. Det blir inte bättre med översättning av banderollen. Den startade en kampanj och lyder på svenska ungefär " Det var fadern som lärde mig "
    Gråpäronet

    SvaraRadera
  2. Inte visste jag att du hade sådana flytningar i portugisiska svärfar! Man skulle kanske söka det där PR-jobbet hos il Papa!? Känns som om man skulle kunna ge den gamle gubben en välbehövlig hjälp på traven att bättra på sin image.

    SvaraRadera