8 juni 2010

Gubbar åt alla

jordgubbar

Det pysslas och fixas i lilla trädgården och tack vare käre svärfar utökades odlingarna härligt med fem mindre pallkragar i år. Med tusen och ett projekt i huvudet var det definitivt inte svårt att komma på hur dessa små upphöjda odlingsbäddar skulle arrangeras, disponeras och gullas med i största allmänhet.

Varje trädgårdsentusiast med lite självaktning vill så klart få fram sina alldeles egna jordgubbar (med drömmen att komma i mål till midsommar...som just för mamman ser lite blek ut i dagsläget) och i lilla familjen är vi inte sämre. 12 plantor fick gott och väl plats och efter mycket efterforskningar föll valet på en s.k. remonterande sort - dvs de får bär flera gånger under säsongen. Här ska det mumsas, så det står härliga till och på köpet får man en fin dos med c-vitamin och järn.

Lite smarta odlings- och skötselråd bjöd Coop på under"Odla jordgubbar ": Gubbarna trivs bäst i en mullrik, lucker mineraljord och kräver måttligt med näring. För mycket kväve gör dem frodiga men bären blir färre. Grundgödsla före plantering med cirka 4–6 liter stallgödsel per m², så plantorna får en bra start och utvecklar sidokronor innan det är dags att bilda blommor. När plantorna börjat ge skörd behöver de ganska lite näring.

Små bleka plantor lider troligtvis av näringsbrist eller för tät jord och då kan det hjälpa med lite fint gräsklipp eller luckring av jorden. Undvik annars att gödsla på våren. Ser plantorna fina ut gödslar man först direkt efter skörd med hönsgödsel eller komposterad stallgödsel. Plantera alltid friska, kraftiga plantor som köps som certifierade plantor - de är garanterat virusfria. Plantorna sätts grunt och med 30-40 cm avstånd till varandra. Sätt nya plantor ungefär vart fjärde år eller förnya successivt någon rad varje år med egna revor.

Under säsongen håller man jordgubbarna rena och friska genom att täcka jorden i landet med halm, gräsklipp eller flis. Ett mindre estetiskt alternativ är att täcka jorden med svart plast före plantering. Plocka bort revor på plantorna (utom de som ska bli nya plantor) eftersom de tar kraft från moderplantan. Ta bort ogräs varsamt då jordgubbsplantan har ett grunt rotsystem som lätt skadas. Vattna om det är torrt, helst tidigt på morgonen, när bären ska mogna.

Lätt som en plätt hoppas vi och önskar oss att vi får ha de fina gubbarna ifred från fåglar, grannungar och andra terrorister när de väl är mogna och klara att radas upp med ett par skopor hemgjord vaniljglass.



1 kommentar:

  1. tack för kommentaren hos mig. jag blir så himla glad ska du veta. Mycket slit ligger bakom vår ännu ganska nya trädgård så det värmer med snälla ord.

    Hälsningar
    nina

    SvaraRadera