13 juni 2010

Grattis till mormor!

tårta

Lillen har en super-duper-kulig helg med mormor och morfar på plats och därmed lek från det att ögonlocken slås upp tills de åter faller ihop på kvällskvisten. I morse var det tidig uppstigning för den lille herren som skulle sjunga för och pussa sin favoritmormor grattis på sängkanten. Paketen måste man naturligtvis hjälpa till att öppna och i eftermiddag kommer det att ätas tårta tills det kommer ut ur öronen på vår lille sockerråtta.

På mormors begäran blir det en repris på förra födelsedagens riktigt somriga frukttårta. Hur gott som helst och med kombinationen fläder, rabarber och tidiga svenska jordgubbar.

Rabarbertårta med fläderkräm, 8-10 bitar

250 g mandelmassa

100 g rumsvarmt smör*

3 ägg* + 3 äggulor*

1 dl vetemjöl*

200 g rabarber

1/2 msk vanilj*

2 tsk potatismjöl*

1 msk majsstärkelse (Maizena)

1 1/2 dl vispgrädde*

1 dl konc flädersaft

1/2 liter jordgubbar

smör till formen

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Riv mandelmassan grovt, blanda med smöret, lite åt gången, till en jämn och klumpfri smet, gärna i matberedare. Rör ner ett ägg i taget och därefter mjölet. Häll smeten i formen. Skär rabarbern i cm-tjocka bitar och blanda med vaniljsocker och potatismjöl. Strö rabarbern över smeten i formen och grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna helt och lossa sedan från formen.

Rör ihop äggulorna med majsstärkelsen i en kastrull. Tillsätt grädde och flädersaft. Låt krämen koka upp. Sjud försiktigt på svag värme i någon minut tills den tjocknar. Vispa hela tiden och ta sedan av från värmen. Låt svalna. Ställ krämen i kylen tills den kallnat helt. Bre fläderkrämen över kakan. Rensa jordgubbarna, skär dem i kvartar. Garnera tårtan med jordgubbarna och ätliga blommor.

*ekologiska ingredienser, bilden är lånad men min egen tårta kommer att bli minst lika fin dekorerad med spräckliga penséer från en regndränkt ampel



1 kommentar:

  1. Mums...kanske något till midsommar! Så gulligt att han pussade mormor :)
    Skruttan fattar inte alls det där med sötsaker, och bra är väl det. Men lite förvånad blev jag, trodde alla barn gillade det!

    SvaraRadera