27 maj 2010

Lyxhustru?

DSC00703

Är det så det kallas när man kommer hem efter en tröttsam dag på jobbet för att mötas i dörren av den ljuvliga doften av nykokt ananasmarmelad!?

Nog för att maken min är en utmärkt hemmapappa och kock som sköter ruljansen med matplannering, handlande och matlagning de dagar jag agerar familjeförsörjare, men marmeladkok trodde jag faktiskt inte skulle ingå i spontanpysslandet runt hushållet. Visst har vi många gånger pratat lyriskt om de underbara exotiska marmeladerna vi frossade i på Barbados för ett par år sedan, men inte visste jag att det plötsligt skulle stå ett gäng nyfyllda burkar på köksbänken med min absoluta favorit - ananassylt!

I väntan på att alla de ljuvliga svenska bären och frukterna ska mogna unnar vi oss då och då en långväga exotisk resenär och idag hade maken hittat fina ananasar till bra pris och improviserade själv ihop en syltkomposition med syltsocker, limesaft och skal och vanilj - mmmmmmmm! Själv gled man in på ett bananskal och fick kröna mästerverket med det högst okladdiga uppdraget etikett- och snör pyssleri. Lyxigt, för att inte nämna de ljuvliga helgfrukostarna som ligger framför oss med rostat bröd med exotisk marmelad. Det får bli ett lite snabbt formfranskebak innan fredagsmyset imorgon.7 kommentarer:

 1. Ååååh, jag kommer nog på frukost nån dag ;)

  SvaraRadera
 2. Okey, nu är jag liiite avis.
  Visst, min äkta hälft kan nog dona och stå i, trolla fram trerätters om det skulle knipa - men att koka marmelad!?!
  Nej, det överlåter han med varm hand till mig - och jag har hittills avstått!

  SvaraRadera
 3. Låter lyxigt både med frukosten och marmeladkokaren...!

  SvaraRadera
 4. Lyxigt....och så gott :-)

  SvaraRadera
 5. Hemmamamman - den marmeladkokande maken låter hälsa att han följde syltsockerrekommendationerna och tog lika delar mixad frukt och socker (1 kg av varje). Använde skal och saft av 1,5 lime och tog ca 1 tsk malen vanilj (skulle tro att en urskrapad vaniljstång gör samma jobb). Koka upp 5 min och fyll på väl rengjorda burkar, sätt på locket meddetsamma och ställ gärna uppochner för att skapa vakum i burken.

  SvaraRadera