29 maj 2010

En perfekt partner

DSC00707

Helgen kom och trots rejält trötthet efter en på många sätt jobbig arbetsvecka levererade mamman på löftet om nybakat frukostbröd. I min iver att prova igenom alla de härliga recepten i ljuvliga Bröd från Brunkebergs bageri föll valet på ett lättbakat Sandwichbröd på en polishgrund.

En favorit i huset är degarna som kalljäses färdiga i sina formar över natten, för att resultera i ljuva dofter och ännu härligare smaker av nybakat på lördagsmorgonen. Nästa gång tar jag dock ut formarna från kylen när jag sätter igång ugnen, så att bröden jäser sig lite högre. Smakmässigt var brödet neutralt och ett utmärkt “rostebröd”, konsistensen och skorpan var naturligtvis tusen gånger godare än de svampiga, färdigskivade formfranskorna man hittar i butikernas hyllor. En perfekt partner till makens utsökta ananasmarmelad.

Sandwichbröd, 3 formbröd

Steg 1
Poolish:
450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl med hög proteinhalt*
50 g honung*

Steg 2
poolishen från steg 1
30 g jäst
1 st äggula*
300 g vetemjöl med hög proteinhalt*
75 g rumstempererat smör*
15 g havssalt
ägg* till pensling

Steg 1 - blanda alla ingredienser till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Steg 2 - blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 20 minuter. Forma degen till tre runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.

Platta till degbullarna försiktigt, vik en kant mot mitten och tryck till försiktigt med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Lägg dem i smorda brödformar och låt dem jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

*ekologiska ingredienser2 kommentarer:

  1. Nybakt bröd är svårslaget...mums :-)

    SvaraRadera
  2. Just det brödet har jag också varit sugen att testa. Håller med om att nattjäst bröd är det bästa :)

    SvaraRadera