2 april 2010

Klimatsmart vardagsmat, april

påsklamm2

Då var det redan april och man börjar så smått ana att det inom kort är dags för alla de färska fina delikatesser som vi kan odla här hemma i Svedala efter en extremt utdragen rotfruktsvinter med udda inslag av klimatklantiga importvaror. Sakta men säkert börjar det bli grönt i naturen och i år ska jag ta mod till mig att prova på att laga soppa på de små späda nässelbladen som ska plockas innan de blir för stora. Det sägs vara lika gott som enkelt och näringsriktigt med massor av C-vitamin, järn och folat.

Läser man på nätet där det diskuteras säsongsbaserad mat, så lär det vara dags för både svenska gurkor och tomater redan nu i april. Onekligen pratar vi då växthusodling och även om en stor del av svenska växthus nuförtiden värms upp med förnybar energi (70% för tomater och 30% av all gurkodling – fast ännu finns det ju ingen märkning som talar om för oss vilka som är ”good guys or bad guys”), så är det inget som lockar mig så här tidigt på året. För det gröna på tallriken och mackan håller jag mig i april till alfalfagroddarna och ärtskotten som jag nu äntligen lyckats driva fram och blivit vän med.

Själv ska jag göra en rejäl djupdykning ner under fiberduken i landet nu i helgen och håller tummarna för att jag där hittar en god början till vintersalladen som jag sådde i höstas tillsammans med vitlök, dill och lite annat smått och gott. Lite rädisor ska jag peta ner och i en kruka i köksfönstret ska det odlas ruccola. Svensk isbergssallad dyker nu upp i grönsaksdiskarna som en av de billigaste salladssorterna, men själv tycker jag den är både tråkig och meningslös då den har väldigt låga halter av näringsämnen i förhållande till hur mycket koldioxid den orsakar under sin tid i växthuset. Det finns så många andra salladssorter man lätt kan lyckas med i landet eller i en kruka i köksfönstret.

För den som inte är sugen på jord under naglarna är det bara att köra vidare på butikens lagrade klimatsmarta och ekologiska rotfrukter och potatis ett tag till – lök, kålrot, morötter, persiljerot, palsternacka, rotselleri, rödbetor, vitkål, svartrot, m.fl. Pepparroten har säsong med sin fina, peppriga smak och passar bra riven fint till kött- och fiskrätter. Rädisor hittar man också i butiken och så småningom dyker rabarber upp både i trädgårdar och i butik. Är du en duktig botaniker plockar du säkert ramslök som växer vilt i södra Sverige och doftar starkt av vitlök - god som smaksättning i sallader, soppor, grytor och såser. Färska kryddor hitta man på plantskolan och i slutet av månaden kan man förhoppningsvis börja plantera ut dem i alla fall här på sydligare breddgrader.

För ett protein eller två är räkorna fortsatt fina och prisvärda och kan kanske kombineras i en soppa med KRAVmärkt torsk eller gös. Bortsett från de ekologiska äggen är det många som förknippar påsken med lamm och jag har själv länge försökt lista ut om det är klimatsmart mat eller inte. På Gunnelas blogg läser jag att: ”svenska lamm som slaktas på våren får inte beta. Marknadens krav på lammkött året runt har inneburit en intensifiering av svensk lammköttproduktion och alternativet med importerat kött från Nya Zealand och Irland gynnar knappast djuromsorgen, utöver att det uppenbarligen orsakar extra stora koldioxidutsläpp med långa transporter. Vill man alltså värna lammens rätt att beta och vill vårda de svenska naturbetesmarkerna så bör man välja höstslaktade svenska lamm och för påsklammet torde det då vara smartast att köpa lammkött på hösten och frysa.”

I väntan på att den egna rabarbern ska växta till sig i trädgården kan man till dessert vid något tillfälle tänka sig ett importerat granatäpple för att få lite färg och supernyttiga antioxiderande polyfenoler, karotener, C-vitamin och kalium. Svenska äpplen av sorten Ida Red borde också finnas att få tag i om man letar noga.



4 kommentarer:

  1. Kul att du kommit igång med både groddar och skott nu. Jag ser då verkligen fram emot vårens gröna späda i naturen och sedan de efterföljande i kökstäppan.
    Ha en god och glad påskhelg, önskar Mimmi

    SvaraRadera
  2. Sv: Ja, det är lyxigt att kunna plocka sina egna råvaror! Det smakar extra gott då och det är hjärta och kärlek i maten! Glad Påsk, kramar Jennie.

    SvaraRadera
  3. Åh, nässelsoppa som är så gott!

    Förra året testade jag även att ta vara på den späda kirskålen som fyllde våra rabatten. Tänkte att nåt bra måste man väl kunna göra med detta i vanligtvis så irriterande (men nyttiga) ogräs. Så jag bakade kirskålsbröd och gjorde kirskålssoppa, och det blev faktiskt riktigt gott :)

    Glad påsk på dig

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig och inspirerande blogg! Min familj deltar i ett miljöprojekt med syftet att medvetandegöra och minska hushållets miljöpåverkan, din blogg kommer jag att följa med stort intresse och säkert kommer jag att få många bra tips och idéer!

    SvaraRadera