1 april 2010

Månadens utmaning i april

april_Page_0

Första april och i media haglar det tätt med mer eller mindre trovärdiga aprilskämt - fina Falsterbostranden som blir 1000 m nakenbad för att tillmötesgå de köpstarka nudisterna, blivande prinsen Daniel Westlings lägenhet ska förvandlas till museum där exempelvis hans gamla skolbetyg kan granskas och och på Blocket säljer ett företag i Blekinge ut sjökort i skala 1:1 till vrakpris. För lilla familjens del är det däremot definitivt inget skämt att vi i 11-månaders-utmaningen nu tar rejäla tag med familjens matbudget under en månads tid för att hålla oss under 400 kr i veckan. Experimentet har gjorts tidigare, men då var vi en liten pajsare mindre i familjen och hade definitivt ännu inte fått upp ögonen för koncepten klimatsmart och ekologisk mat.

Utmaningen gäller alltså alla inköp av färskvaror, stapelvaror och annat som vi plockar på oss i stora liksom mindre matbutiken. Meningen är att vi ska äta lika gott, näringsrikt och klimatsmart som tidigare, men genom att tänka igenom våra val lite extra drar vi alltså ner på utgifterna och skippar allt som egentligen inte tillför varken mättnad eller riktig njutning. Som alltid är ett av de hetaste tipsen att satsa på varor som är i säsong, dra ner på köttkonsumtionen och undvika alla hel- och halvfabrikat. Naturligtvis finns det varken utrymme för att slänga överbliven mat, fjutta med onödigt små förpackningar eller impulshandla "bra-att-ha-saker".

Lilla brasklappen puttas dock in för lillemans blöjor, då vi annars hade fått stilla vår hunger med Pampers mindre lättsmällta plast och cellulosa.1 kommentar:

  1. Det låter verkligen som en tuff utmaning! Lycka till!

    Stort tack för grattishälsningen!

    Ha en riktigt fin påsk! Kram

    SvaraRadera