1 april 2010

Godare godis

DSC00431

Lagom till årets största godisfrossarhelg alla kategorier kommer Naturskyddsföreningen med artikeln Naturligt gott i påskägget där man testat marknadens ekologiska utbud av godis. I ekologiskt godis finns endast naturliga färgämnen och smakaromer från frukt, bär och kryddor som odlats ekologiskt. Kakaon och sockret är naturligtvis odlat utan bekämpningsmedel och konstgödsel och i vissa sorter används oraffinerat rörsocker som innehåller mer mineraler och vitaminer än raffinerat socker.

Även om ungarna hursomhelst kommer att vara höga på socker hela påskhelgen lång, så slipper de med ekologiskt godis i påskägget konstgjorda färg- och smakämnen som azo-färgerna som misstänks bidra till koncentrationssvårigheter, kinolingult (E104) och patentblått (E131) som man tror kan ge allergiska reaktioner och ha cancerogena egenskaper och ohälsosamma härdade fetter och genmodifierade organismer.

Här hittar du testet i sin helhet, här finns en förteckning på alla KRAVmärkta choklad och på andra godissorter här.

Själv har jag valt att själv pyssla ihop lilla familjens påskgodis enligt ett lika enkelt som gott och garanterat tillsatsfritt recept från fina bloggen Söta saker. Varför gå och köpa dyr marsipan som i de flesta fall är utdrygad med tillsatser för att kunna hålla en lägre halt mandel när man svänger ihop sin egen på mindre än 10 snabba minuter? Själv lade jag till en liten mängd bittermandel för att få den karakteristiska smaken och uteslöt karamellfärgen som uppenbarligen innehåller konstgjorda färgämnen.

Marsipan från Söta Saker

3 dl florsocker*
En äggvita*
2/3 riven bittermandel
Mörk choklad**
och ev. strössel

Skålla och skala mandeln och mixa den. Blanda i lite florsocker i taget och fortsätt mixa tills degen känns trög och sammanhängande. Mixa ner äggvitan sist. Om det behövs kan man ta i lite vatten för att få massan mjukare, eller så kompenserar man med mer florsocker om den blir för lös. Doppa i smält choklad och ev. strössel.

*ekologiska ingredienser, **Rättvisemärkta ingredienser2 kommentarer:

  1. Oooo så gott det låter! Och jag som inte borde äta godis...

    SvaraRadera
  2. de se så gott utt!! och mer guligare när man sitta nära lilla kyckling....glad påsk till dig och din familj ....din pojke är so söt!!!!

    SvaraRadera