10 april 2010

En underbar make

DSC00583

…har jag på alla sätt och vis. Han är en fantastisk pappa, en utmärkt kock och en mycket omtänksam äkta man, men ställer sig och bakar är inget han gör av fri vilja. Surdegsbak tycker han är fjolligt och som konditor sträcker maken sig inte längre än en shake´n bake i sorglig tetrapak.

Men, så finns det förstås ett undantag och det är när grillsäsongen står för dörren och maken blir sugen på att flippa en burgare eller två på sin fina Webergrill. Då möts man i dörren av ljuvlig doft av nygräddade hamburgerbröd med ljuvligt frasig yta och utan minsta lilla tillsats som återfinnes i fabriksbakade dito. (T.ex. Pågens Partaj “färska” Hamburgerbröd - vetemjöl, vatten, vegetabilisk olja av raps, … vegetabiliskt emulgeringsmedel E471, konserveringsmedel E200 och E282)

Hamburger/korvbröd, 12 st

1 dl vatten

2 dl mjölk*

25 g jäst

4 msk olivolja*

0,5 msk socker*

2 tsk salt

1 ägg*

9 dl vetemjöl* (eller 1,5 dl durumvetemjöl + 7,5 dl vetemjöl)

ev. sesamfrö

Ljumma vätskan och lös jästen däri, blanda i övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs 45 min. Baka ut till 12 runda bullar som du plattar och strör med sesamfrö eller 12-14 avlånga bröd till korv. Jäs i 30 min och grädda sedan 10 min i 250 C.

*ekologiska ingredienser



2 kommentarer:

  1. Vilken trevlig överraskning!

    SvaraRadera
  2. Bagarkungen12 april, 2010

    Glöm inte att jäsa degen 45 + 30 min.

    SvaraRadera