Idag är det Vårfrudagen eller Jungfru Marie Bebådelsedag som på någon vänster blev Våffeldagen och en ursäkt att vräka i sig mumsiga våfflor mitt i veckan. Dagens orginalidé: 9 månader före jul, jungfru Maria blev på tjocken och ärkeängeln Gabriel upplyste henne om att baby Jesus var på G.
Att man äter just våfflor på våren beror på att man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och någon smart kille/tjej förväxlade just den 25 mars Vårfru och våfflor och det tackar vi för idag.
Innan mamman fick upp ögonen för matfusk och onödiga tillsatser hade det blivit en mix Kejsarvåfflor från Kungsörnen på Våffeldagen, men nuförtiden skulle jag inte drömma om att blanda pulver med vatten och matfett för att grädda en härlig lagg på: vetemjöl, skummjölkspulver, heläggspulver, bakpulver (E500, E341, E450), salt och emulgeringsmedel E471.
Varför dra i sig allt detta skräp när man lika enkelt rör ihop smör, mjölk, mjöl, ägg, bakpulver och vatten till klassiska våfflor (recept här) eller låter mjöl, vispgrädde, vatten och smält smör bli härliga frasvåfflor (recept här). Många fler recept på våfflor.se här och på tillbehör här på Arla.
Själva fuskade lilla familjen och passade på att mumsa våfflor redan i helgen när vi alla var tillsammans ute i den fina vårsolen. Våffeljärnet följde med ut i trädgården och hos min namne Mimmis Mat hittade jag receptet till de lite smakrikare våfflorna på lika delar vetemjöl och skrädmjöl. Skrädmjöl är rostad och mald havre som ger en rund och aromatisk smak – du hittar det hos bl.a. Saltå Kvarn och Stöpafors Kvarn.
Skrädmjölsvåfflor, 12 st
2 dl skrädmjöl*
2 dl vetemjöl*
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smält smör*
6 dl mjölk*
3 ägg*
Smält smör och låt svalna. Blanda mjölet med salt och bakpulver. Vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, smöret och äggen under vispning. Grädda våfflorna ca 1 dl / lagg blir lagom. Serveras med vispad grädde och sylt/bär.
*ekologiska ingredienser
Tweet
Å varje år tänker jag att ett järn ska inhandlas. Men icket...
SvaraRaderaSer så gott ut!
Kikar tillbaka! Jag har också tills nyligen köpt mix. Men sen så kände jag för våfflor men inte för att åka till affären och letade upp receptet för frasvåfflor. Blev helt förvånad över hur enkelt det var. Förstår inte alls varför jag gått på myten i alla år om att det inte går att göra egna frasvåfflor...
SvaraRaderaKikar in och lämnar en liten hälsning i din fina blogg..
SvaraRaderaMmm, gott med våfflor! Och helt klart går de egna inte att jämföra med mix-varianten.
Ja, jag förstår mig inte på dessa våffelmixer. Det tar ju minst lika lång tid att röra ihop dem som att röra ihop en egen smet. Och det måste väl vara billigare att göra egen? I alla fall nyttigare! Samma sak gäller omelettsmet som nu börjat säljas. Hur jäkla svårt är det att vispa ihop ett par ägg, lite grädde och goda kryddor?
SvaraRaderaHihi, ser att vi harde nästan samma rubrik igår!
SvaraRaderaTycker ditt recept verkar "testbart" även om jag är väldigt förtjust i mitt, skrev också ner det på bloggen igår.
Glada och mätta blev barnen i alla fall.
Härligt att göra våfflorna på skrädmjöl, super! jag själv har nötmjöl i mina, blir superfrasigt i järnet! http://njutmaten.blogspot.com/2010/03/jungfru-maria-bevaffling.html
SvaraRadera