26 mars 2010

Schyst resande


Innan lilleplutt gjorde sin entré var mamman och pappan stora bovar på fronten för flygresor och därav gigantiska koldioxidutsläpp. Vi är båda glada resenär som föredrar att resa reguljärt och utforska på egen hand hellre än att slussas runt med de större turisthjordarna på charterresmålen. Likväl gjorde/gör vårt resande gräsliga avtryck i form av smutsiga flygavgaser (och faktisk kanske än värre på en reguljärrutt som tenderar att inte vara knökfullt till sista stolen - charterbolagen är duktiga på att fylla sina plan om än av andra orsaker än sitt engagerade miljötänk!), men förhoppningsvis har i alla fall våra val av ofta mindre familjeägda hotell bidragit till att våra spenderade pengar kom lokalbefolkningen till godo i en form eller annan.

Generellt kan det tyckas att både vi resenärer och reseindustrin hållit skygglapparna förvånansvärt tätt över ögonen när vi drar ut på våra soldyrkarkorståg. Hållbart resande är en term som varken jag personligen använt eller för den delen sett till i särskilt många sammanhang, men naturligtvis är en hållbar utveckling inom resenäringen en viktig del i att leva klimatsmart och reducera slitaget på vår planet. Vidare borde man verkligen ta sig en funderare på vad, om något, vi kan göra för att i det här sammanhanget kanske bidra något litet till att stärka ställningen för lokalbefolkningen i mindre välgynnade delar av världen som vi reser till.

Årligen ordnas resebranschen stora TUR-mässa här i Göteborg och just nu (25-28 mars) går den av stapeln på Svenska Mässan (lördag och söndag är det öppet för allmänheten). Utställare och program brukar vara av väldigt varierande kvalitet och intresse, men i år noterar mamman med stor glädje att man för första gången tar ett initiativ kring etiska frågor och hållbar utveckling i de länder där vi reser. Nätverket Schyst Resande i samarbete med Handelshögskolan i Göteborg, Travelnews och TUR står bakom ett halvdagsseminarium idag med syftet att samla resebranschen, journalister, organisationer och forskare för diskussion, utbyte och vidareutbildning kring temat hållbar turism och CSR, corporate social responsibility.

Man kommer att belysa och diskutera hur resandet kan skapar bra arbetsvillkor, hållbar miljö och stärkt lokal ekonomi och vidare hur reseföretag faktiskt kan tjäna pengar på att bli mer etiskt ansvarstagande. Forskare kommer att ge bakgrund och fakta och vidare ska olika reseföretag presentera hur de jobbar och tänker kring de här frågorna. Med lite tur får man igång en engagerad debatt och just den exponering i media som behövs för att kreti och pleti (inkl. lilla familjen) ska få upp ögonen för vad man eventuellt ställer till med när man kastar sig ut på årets efterlängtade semesterresa utan att riktigt tänka sig för.

Schyst Resande är ett nätverk som lyfter de sociala och ekonomiska baksidorna av resandet i världen. Bakom står en samling organisationer som var för sig arbetar med mänskliga rättigheter utifrån olika perspektiv - ECPAT (barnrättsorganisation som arbetar för att försvåra för svenskar att bidra till den globala barnsexhandeln, Fair Trade Center (granskar svenska företags verksamhet i u-länder och informerar konsumenter om hur man kan handla mer medvetet), Hotell och Restaurang Facket , IOGT-NTO-rörelsen , Svenska Kyrkan och Unionen.

1 kommentar:

  1. Tävla gärna hos mig om tvättnötter. Troligtvis världens mest ekologiska och miljövänliga tvättmedel.
    http://hemmamammansliv.blogspot.com/2010/03/tavling-tvattnotter.html

    SvaraRadera