11 mars 2010

Lätt att brusa upp

good

…har den här mamman när saker och ting visar sig vara “lurt” och förra veckans (största…?) uppbrusning kom i samband med lördagsmyset. Pappan i huset överraskade med ett Rättvisemärkt Cloetta good Hasselnötter som smakade alldeles utmärkt efter middagen. Allt var frid och fröjd tills den vetgiriga mamman gav sig i kast med att läsa det finstilta på innehållsförteckningen. Skummjölkspulver, helmjölkspulver, sojalecitin och en kakaohalt på 28% är väl ingen hit i sig för en äkta-mat-nörd och tillsatsjägare, men sötsuget i TV-soffan var tillräckligt för att se mellan fingrarna på den punkten.

Däremot tände det till ordentligt när upptäckten gjordes att Rättvise-ingredienserna bara utgjorde 27%(!) av totalvikten. Vad i…? Största andelen av produkten utgörs inte alls förvånande av socker, men just denna ingrediens som för oss vanliga konsumenter är busenkel att hitta Rättvisemärkt har Cloetta undlåtit sig att inköpa just Rättvisemärkt för sin produktion av “good-chokladen”.

Läggdags kom och på kudden formulerades det mer än ett syrligt mail att skickas till Cloettas kundkontakt påföljande morgon. Tack och lov hade mamman den goda smaken att ta en snabb titt på Cloettas websida innan mailet ifråga verkligen skrevs och skickades. På websidan fanns nämligen följande…

“För att kunna Rättvisemärkt-certifiera en produkt krävs att alla råvaror som finns att tillgå som Fairtrade-certifierade också är det. För närvarande är kakao, socker och cashewnötter de råvaror för Cloetta good som finns att tillgå… I Cloetta good är kakaomassan och kakaosmöret Rättvisemärkt och kommer idag från en Fairtrade-producent i Ghana. Cloetta arbetar i nuläget tillsammans med Rättvisemärkt för att få fram en leverantör som kan tillhandahålla Rättvisemärkt socker som matchar Cloettas specifikation. Under tiden betalar Cloetta sockerodlarna ett ekonomiskt tillskott som motsvarar den premie odlarna hade fått om sockret varit Rättvisemärkt (60 US dollar per ton socker som går till en Fairtrade-producent i Malawi).”

Bravo Cloetta! Ris blir till ros och vi ser fram emot att Cloetta good blir riktigt rättvist

Dock återstår det nu för mamman att ta sig en noggrann funderare på var hon står när valet av Rättvisemärkta produkter innebär en rejäl koldioxidkompromiss. Fallet ovan belyser faktumet att Cloetta i Ljungsbro transporterar socker hela vägen från Malawi när man lik väl kunde använt sockerbetor från grannen på den östgötska slätten . Organisationen Rättvisemärkt har som krav att sockret ska komma från utvecklingsländer med motivationen att man finns för att bidra till förbättrade handelsvillkor för utsatta odlare i utvecklingsländer.

Socker är en oerhört viktig exportvara för många av världens fattigaste länder. Mycket av det Rättvisemärkt-certifierade socker som säljs i Sverige kommer t.ex. från Malawi som är ett av världens minst utvecklade länder. Medellivslängden i Malawi är 45 år och där finns stora problem med HIV och Malaria. 90 % av befolkningen är beroende av jordbruk och en av Malawis viktigaste exportprodukter är socker.

Spontant talar den “goda människan" i mamman för att vi naturligtvis ska ta vårt sociala ansvar, men man hoppas verkligen att framtiden erbjuder både miljövänligare transporter och framför allt insatser för tredje världen som inte tvingar fram en kompromiss.

Ett inlägg som avhandlar Rättvisemärkt mer i detalj här.4 kommentarer:

 1. Vilken tur du inte hann slänga iväg ett surt mail, då hade du nog fått svar på tal ;-)

  SvaraRadera
 2. Angående socker, har jag skrivit om hur det framställs. .http://hemsktmycketbarn.blogspot.com/2009/02/besvarligt-liv-del-2.html

  Bara sådär kul läsning, rättvisemärkt eller ej!

  SvaraRadera
 3. Jag diggar din blogg och har därför gett dig en Sunshine Award.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Intressant läsning om Cloetta och rättvisemärkning. Tack för bra info från en hängiven chocoholic! /Christian

  SvaraRadera